Kaupunginjohtajan talousarvioesityksessä kiinnittää huomioita poistot, jotka ponnahtivat ylisuurilla investoinneilla 43:sta 82 miljoonaan. Ne rahoitetaan käyttömenoílla.
Ensimmäiseksi on kysyttävä, millä investoinnit rahoitetaankaan? Kaupungilla ei ole erillistä rahapussia investoinneille. Vaan nekin rahoitetaan viimekädessä käyttöämenoista - poistoina.

Lisäksi poistot vääristävät kaupungin talouden. Oikeaa menoa ne eivät ole, senttiäkään ei lähde kaupungin kassasta. Ne ovat ”korvausta omaisuuden kulumisesta”, jonka kaupunki maksaa itselleen.
Uskokaa minua: vuotta vanhalla autollakin voi ajaa. Eikä kaupungin omaisuuden tarvitse kasvaa joka vuosi. Kyllä kulumisesta johtuva omnaisuuden aleneminenkin pitää hyväksyä. Ainakin poikkeuksellisen suurten investointien jälkeen.

Kuluvalla valtuustokaudella valtuuston päätös oli supistaa investointiohjelmaa 40 miljoonalla, 10 miljoonaa vuodessa. Menikin 117 miljoonaa ”pitkäksi”. Ohi valtuuston hyväksymän investointiohjelman tuotiin niin Lutakon tunneli kuin Kankaan tehtaan ostokin. Muun muassa. Eikä uimahallin ja kaupungintalon remonttikaan sujuneet kuten ”Strömsössä”.

Mitä teki kaupunginhallitus, jonka tehtävänä on (piti olla) kaupungin talouden vahtiminen?
Se hyväksyi yli-investoinnit ja hyväksytti ne vielä valtuustollakin. Valtuutetuillakin on peiliin katsomisen paikka.

Tässä tilanteessa pitäisi mielestäni ”pitää nenä pinnalla”, käyttömenot tulojen alapuolella eli kaupungin vuosikate positiivisena, ja antaa poistojen mennä mihin menevät. ”Syödään” nyt sitä pääomaa, mitä noilla ylisuurilla investoinneilla kerättiin. Antaa pääoman kulua - ja kaupungille kertyneen varallisuuden kutistua.
Söytävää riittää, vaikka koko 117 miljoonaa rojautettaisiin kerralla poistoihin. Kaupungilla on kertynyt ”sukanvarteen” kumulatiivista yljäämää 142 miljoonaa. Kriisikuntaa - kattamatonta alijäämää - lähellä ei olla vielä silloinkaan.

Lisäksi pitää päästä eroon noista ”shoppailumenoista”; vain välttämättömät investoinnit tehdään. Homekouluja, -päiväkoteja ja -vanhainkoteja on riittämiin niitäkin. Niukat rahavarat pitää suunnata kunnan perustoimintoihin: terveydenhoitoon, vanhustenhoitoon ja koulutoimeen. Ja ylläpitää nykyinen kirjastoverkko.

Myös valtuusto kantakoon kortensa - pienenkin - kekoon: ei enää kolmatta valtuuston varapuheenjohtajaa ja valtuustoryhmien johtajien ”ylimääräistä” palkkiota, 100 euroa/valtuutettu, on avioitava uudelleen. Alaspäin tai poistaa kokonaan.

Jorma Uski
kaupunginvalotuutettu, PS