Viimeisiä alueellisia gallupeja julkaistaan; ennakkoäänestyksen alkuun enää runsas viikko. Perussuomalaisten nousuvauhti ei näytä hiipuvan.
Viimeisimmät Varsinaissuomen ja Pohjois-Savon tilastot kertovat kannatuksen nousseen jo kakkoseksi tiukasti aiemman valtapuolueen kantaan runsaan 21%:n osuudella.
Pohjois-Karjalasta, Kymessä ja Uudellamaalla kerrotaan vielä hurjempia lukuja. Muun muassa.

EU:ssakin jo kauhistellaan EU:hun ja vakuusrahastoihin kriittisesti suhtautuvien Perussuomalaisten nousua; kauhuskenariona lienee Timo Soini Suomen pääministerinä.

Kannatuksen kasvua yritettiin taittaa kaikilla kuviteltavissa olevilla keinoilla; mikään naula ei vetänyt.
Mitenpä olisi vetänytkään, kun asiakysymyksistä jouduttiin siirtymään tuhoon tuomitulle mollauslinjalle. Olisivat ottaneet historiasta oppia: Urho Kekkonen ja Veikko Vennamo menestyivät siksi, että omat vetivät ja vastustajat työnsivät vaalivankkuria.
Paradoksaalisinta on, että tälläkin kerralla työntävät eniten ne, jotka sitä vähiten haluaisivat.

Nyt on siirrytty selittelemään kasvun syitä; olisi ehkä kannattanut selvittää se ensin. Nyt on jo myöhäistä, kun ennakkoäänestyksen alkuun on enää 9 päivää. Valtaa pitäneet puolue ei voi tehdä viimehetken käsijarrukäännöstä.
Jyrki Katainen kertoi tiedostavansa kansalaisten keskuudessa kyteneen "kapinan" syyt ja jopa sen korjaamiskeinotkin:
Luottamus politiikkaan ja poliitikoihin palautetaan kuulemma "rehellisyydellä, kohtuudella ja oikeudenmukaisuudella."

Mutta sen toteutus jäi ainakin Kataiselta liturgiatasolle. Esimerkiksi oleellisesta ajankohtaisesta aiheesta, EU:n vakuusrahastosta, ei saada selvää tietoa edes hohtimilla kiskomalla.

On tutkittu äänestäjien siirtymisiä nukkuvista ja nukkuviin ja spekuloitu heidän tulevalla käyttäytymisellään.
Paljon tärkeämpää olisi kysyä, miksi äänestäjät "nukkuivat" edellisissä vaaleissa. Sieltä - niin uskon - löytyisi selitys siihenkin, miksi he eivät aio nukkua näissä vaaleissa. Perussuomalaisia he ainakin  ilmoittavat äänestävänsä.
Siitä minä olen ilahtunut. Jos ja kun kansalaiset haluavat muutosta politiikkaan, niin se myös saa muutoksen äänestämällä.
Vain annetut äänet lasketaan tulevissakin vaaleissa.