Eduskunnan kyselytunnin periaatteita on usein kuvattu, että kysykää mitä tahansa, ministerit vastaavat - mitä tahansa.
Siitä huolimatta en voinut kuin hämmästellä, kuinka paksua soopaa VM Jyrki Katainen pystyy suustaan päästämään. Silmää räpäyttämättä. Arvonlisävero on kuulemma progressiivinen ja rikas maksaa sitä köyhiä enemmän.

Perusteluikseen Katainen kertoi, että rikkaitten ja köyhien kulutuskori on erilainen ja köyhien kulutuskoriin sisältyvien lääkkeitten ja elintarvikkeitten ALV-% on alempi kuin rikkaitten ostamien moottoriveneitten, esimerkiksi.

ALV-prosenttien erisuuruus eri tuoteryhmissä pitää toki paikkansa, mutta Katainen sivuutti oleellisimman:
Kun köyhä joutuu(?) ostamaan lääkkeitä, maksaa hän ALV:tä täsmälleen saman summan kuin saman lääkkeen ostava rikas.
Tai kun köyhä joutuu(?) ostamaan elintarvikkeita, maksaa hän ALV:tä täsmälleen saman summan kuin saman elintarvikkeen ostava rikas.

Kataisen logiikassa ALV:n progressiivisuus syntyy siitä, että rikas joutuu maksamaan ALV:tä moottoriveneestä, johon köyhällä ei lääkkeitten ja elintarvikkeitten - puhumattakaan asunnon ja muitten elämälle välttämättömien menojen - jälkeen ei ole enää varaa.
Jos olisi, maksaisi hän samasta moottoriveneestä täsmälleen saman summan veroa kuin rikaskin.

Tuolla logiikalla päädytään tasaveroon vasta sitten, kun köyhiä verotetaan siitä, että heillä ei ole varaa kuluttaa enempää.
Ainakin veropohja sillä tulisi sillä laajenemaan; siitä kiinteistö- , energia- sun muut välttämättömyysverot tulevat pitämään huolen.

Työn tekemistä Kataisen mukaan verotetaan vähemmän, mutta työntekijöitä paljon entistä enemmän. Heiltähän nuo kulutusverotkin kerätään - aikaisempaa tuloveroa enemmän.

"Ministerit vastaavat - mitä tahansa" -sarjaan kuului Kataisen vastaus Johannes Koskisen  (sdp) kysymykseen tasaverotuksen piiriin kuuluvien verojen osuudesta. Ei Kataisen vastauksesta sanakaan koskenut progressiivisuuden ja tasaveron suhdetta 10% - 90%, saati sen muuttumista kulutusveroja lisäämällä tasaveron suuntaan.