Valtio on yhtiöittänyt ei-strategisen osakeomistuksensa kokonaan omistamalleen Solidium Oy:lle.
Yhtiö maksaa hallituksensa puheenjohtajalle palkkiona 5.500 euroa/kk, vpj:lle 3.000 e/kk ja kullekin 5 muulle hallituksen jäsenelle 2.500 e/kk; vuodessa yhteensä 252.000 euroa.
Muu henkilöstö vielä sen päälle.
Vuoden 2009 toimintakulut olivat 3,7 miljoonaa euroa.

Tuolla joukolla tehtiin Bjarne Kalliksen (kd) eduskunnassa 14.9. kertoman mukaan kolme (3) osakeoperaatiota; runsaat 1,2 miljoonaa euroa/kappale.
Kun hallitus VM Jyrki Kataisen suulla korostaa tehokkuusvaatimusta valtion hallinnossa, niin onkohan kokonaan unohdettu, että tuo valtion osakeomistuksen hallinta voisi tapahtua pienemminkin kustannuksin?

Ainakaan Solidiumin hallituksella ei työmäärä voi olla kovin rasittava. Ilmeisesti ei sijoitushenkilöstölläkään; yhtä pienempi se tuskin on.
Ja tarvittiinko tuohon työmäärään useita miljoonia euroja vuodessa maksanutta organisaatiotakaan toimitiloineen? Jonkun pankkiiriliikkeen varainhoito-osasto olisi voinut hoitaa sen parilla-kolmella sadalla eurolla. Joku VVM:n virkamies OTO:na vielä halvemmalla.

Ainakaan valtion omistajaohjauksen valvomiseen tuota organisaatiota ei olisi tarvittu; siitä vastaava ministeri Jyri Häkämies (kok) olisi voinut ilmoittaa itsekin, että "valtio ei voi puuttua yksityisen yrityksen operatiivisiin päätöksiin". Niin hän kyllä ilmoitti muutenkin, mutta - toivottavasti - ilman erillistä palkkiota.