Terveydenhoidon sukset menivät ristiin kansalaisten turvallisuuden kanssa, kun ilmeni, että sikainfluenssarokotteen lisäominaisuutena saattaa olla narkolepsiaan sairastuminen; parantumattomaksi taudiksi kerrotun riesan on saanut jo kymmeniä rokotettuja.
Tauti on erityisen kiusallinen, kun potilas nukahtelee spontaanisti ja ennalta arvaamatta sekunneissa. Haitannee useitakin ammatteja, alkaen ajokortin saamisesta.

Erityisesti peruspalveluministeri Paula Risikko hyökkäsi kovin sanoin yhteyden julkituonutta unitutkija, neurologi Markku Partista vastaan syyttäen häntä asian pimittämisestä viranomaisilta ja ilmoitusvelvollisuuden rikkomisesta.
Partinen kutsuttiin THL:n puhutteluunkin, mikä sittemmin ilmoitettiin "keskusteluksi". Sen perusteella todettiin, ettei olekaan menetelty virheellisesti, ei edes laiminlyöty ilmoitusvelvollisuutta. Ministeri vain haukkui oravatonta puuta.

Jotakin muuttui "keskustelun" aikana. Jos Partisella oli syytä epäillä sikapiikin ja narkolepsian välistä yhteyttä, niin ilmoitus THL:lle olisi pitänyt tehdä. Ei ollut tehty.
Toisaalta Partinen valmisteli asiasta artikkelia lääketieteelliseen julkaisuun. Jotakin "hämärää aavistusta" varmempaa tietoa hänellä mitä ilmeisimmin oli, sillä ei noita artikkeleita MUTU-pohjalta julkaista.
Tutkijan nimi artikkelissa kyllä antaa vankkaa pohjaa myöhemmille apurahahakemuksille.

Se jokin käynee ilmi Partisen omasta selvityksestä: hän oli useaan kertaan yhteydessä THL:ään, mutta kesken lomakauden ei löytynyt ketään kuuntelemaan häntä; kerrottiin vain, ettei tuollaisesta yhteydestä ole raportoitu mitään. Ei kiinnostanut vielä silloinkaan, kun Ruotsista tuli lisää tietoa mahdollisesta, jopa ilmeisestä sikapiikin ja narkolepsian yhteydestä; se ei ollut riittävää THL:n virkamiesten lomien häiritsemiseen.

Nähdäkseni THL:n johtaja Pekka Puska on Partisen selvityksestä selityksen velkaa, Siihen ei aivan riitä, että "tilanne on hirvittävä", vaikka se sitä tosiasiassa onkin.