Jyväskylän valtuusto päätti äänin 42 - 33 ja 40 - 35 Lutakon alueen "kehittämisestä" laajennetun suunnitelman mukaisesti. Kaksi äänestystä siksi, että oli päätettävä siitä, hylätäänkö esitys vai hylätäänkö esitys. Ensimmäinen tarkoitti, että laajennettu suunnitelma toteutetaan vain aikaisemman suunnitelman laajuudessa, jälkimmäinen, että laajennettua suunnitelmaa ei toteuteta, vaan aikaisemmin hyväksytty suunnitelma jää voimaan. Jälkimmäinen Jarmo Ritasen (vas) esitys oli siten selkeämmin muotoiltu, että kannatin sitä.

Laajennetussa hankkeessa hiersi lähinnä se, että hanke tuotiin ohi valtuuston hyväksymän jo sinällään raskaan investointiohjelman. Vaikka se maksaisikin "vain" 16 miljoonaa ja jakautuisi usealle vuodelle, olisi se merkittävä lisäys muitten vuosien 2010-2014 yhteensä n. 75 miljoonan yhdyskuntarakenneinvestointeihin. Siinä samassa päätettäisiin jo nyt lisätä ensi vuoden budjetin investointimenoihin 2 miljoonaa ylimääräistä.

Jos kaupungilla on - aikaisemmin kerrotuista madonluvuista poiketen - noin paljon löysää taloudessaan, olisi sille ollut monta tähdellisempääkin kohdetta. Erityisesti homeisia kouluja ja päiväkoteja näyttää riittävän jo hyväksyttyjenkin hankkeitten lisäksi. Jään odottamaan, mitä valtuutetuille kerrotaan esimerkiksi tulossa olevan Huhtasuon koulukeskuksen hankkeesta; arvatenkin, ettei kaupungilla ole rahaa sen toteuttamiseen - enää.

Laajennetun hankkeen puoltajat - lähinnä kokoomus ja keskusta - maalailivat hienoja visioita kaupungin "käyntikortista" ja tilasta massatapahtumien järjestämiseen. Minulle tuli mieleen sanonta "onko tukka hyvin, näkyykö kello"; rippipuvun housun polvet ovat kyllä rikki ja lahkeet rispaantuneet, mutta nehän eivät näy kuvassa. Ja onhan tuon uuden uljaan aukion jatkeena Caucescu-beachina tunnettu betoniranta; tyylillisesti ne sopivat hyvin yhteen, mutta vetovoimaisuudesta en ole aivan vakuuttunut.
Kokoomuksen kyllä ymmärrän, mutta mitä keskusta miettii? Kaupunkistrategiaan se kyllä penää arvovalintoja; tuollaisiako toimintojen priorisointeja keskusta kaipaakin?
Toivottavasti ei.

Massatapahtumatkin ovat enää kuvitteellisia visioita, kun Kongressikeskuksen edessä oleva kortteli rakentuu lähivuosina. Tilaa massatapahtumille ei enää ole. Ween Maan Wiljaa mahtuu entiselle paikalleen Siltakadun ja järven väliselle alueelle, eikä tuo hankkeessa syntyvä betonikansi siltakadun päällä ole juurikaan sitä suurempi. Erilaisia siltatansseja on järjestetty useillakin paikkakunnilla, mutta Jyväskylän Suurajojen kaltaiset massatapahtumat joutuvat etsimään uuden paikan.

Hankkeesta oli kuulemma päätettävä nyt heti, koska liikenteen väistöä ei voi myöhemmin toteuttaa. Todellisuudessa liikenteen väistö Siltakadun kaivauksen kohdalla ei ole ongelma. Ongelma on, kun Rantaväylän ja Siltakadun risteys kaivetaan eritasoliittymälle auki; silloin ei Siltakadulle edes pääse. Yhtä omituinen oli vetoaminen Siltakadun ja Messukadun risteyksen vaarallisuuteen. Silläkö se korjaantuu, että risteys viedään maan alle ja ympäröidään betoniseinillä? Ainakin nyt avoimen risteysalueen näkyvyys kutistuu metreihin.
Ongelma ei ole myöskään Siltakadun ylittävä jalankulku; alkuperäisessä suunnitelmassa Rantaväylän ja ratapihan ylittävä jalankulkuputki oli saanut "oksan" Siltakadun yli; sehän on jo valmiiksi oikealla korkeudella, vain nousuramppi putkeen siirtyisi toiseen paikkaan.

Eikä tuon laajennetun suunnitelmat kustannukset tuohon 16 miljoonaan jää; maan alle rakennettava uusi pysäköintihalli nostaa niitä 3 miljoonalla eurolla. Mutta niitä ei kuulemma voi laskea, koska käyttäjäthän ne maksavat. Ehkä noinkin, mutta hintaa yhdelle parkkiruudulle tulee n. 10.000 euroa. Ja samalla alueella saadaan 3 pysäköintihallia 200 metrin etäisyydelle toisistaan. Parkkihallipaikkojen myymisessäkin oleellista lienee termi "velvoitepaikka"; autoa ei saa pysäköidyksi muuten kuin ostamalla tuo 10.000 euron pysäköintiruutu hallista. Ilmeisesti yksityisautoilua on tarkoitus rajoittaa tuolla tavalla, että pienempituloisellakin voi ehkä olla varaa omistaa auto, mutta ei säilyttää sitä missään.

Lisäys 1.3.10 Ja taas esteellinen päättäjä! Eivätkö "pojat" koskaan ota opiksi?
Nyt hankkeeseen sisältyvän pysäköintihallin toteuttavan Jyväs-Parkki Oy:n hallituksen jäsen Raimo Kinnunen (sdp) mukana päätöksenteossa; oli jo KH:n kokouksessa.

Niin ikään vihreät taas vaa'ankieliasemassa ratkaisemassa: Heistä 4 (Maia Fandi, Marja Komppa, Tuija Mäkinen ja Marjaana Wuolio) äänestivät puolesta, joten toisella valinnalla hanke olisi kaatunut 36 - 41.  Jäädään kuulolle, harkitsevatko uudelleen vai oliko tietoinen valinta.