PM Matti Vanhanen 9.2.10 eduskunnassa:
"... meillä ei ole tiedossa tulevaisuudessa riittäviä varoja kansalaisille antamamme hyvinvointilupauksen täyttämiseen."

Jotakin rehellistä tuoltakin mieheltä. Mutta unohtiko hän kertoa sen VVM Jyrki Kataiselle?
Tosin rehelliseksi heittäytyi Katainenkin omalta osaltaan:
"Taloudella ei ole arvoja, sillä on vaan ominaisuuksia."

En hämmästele enää lainkaan, miksi Katainen arvioi yhteiskunnan menestyksen talouden ehdoilla:
"Jos siis välittää ihmisistä, on puhuttava taloudesta. Siksi onkin puhuttava talouden tasapainosta ..."

Niinpä. Sillähän ei ole arvoja, vain ominaisuuksia.
Katainen tekee myös aivan uudenlaista taloustiedettä kun näkee hallituksen elvytyksen olleen menestystarina. Elvytykseen hän laskee suurituloiselle suunnatut verohelpotukset, joitten todellisesta vaikutuksesta on jo tutkittuakin tietoa: suurituloiset eivät lisänneet kulutustaan, vaan jopa 80% tuosta "elvytyksestä" meni hukkaan.

Pieni- ja keskituloiset ovat sentään säilyttäneet kulutustasonsa - siitä kun ei enää nälkävyötä kiristämättä voinut tinkiä. Jonkin verran kansantalous koheni silläkin, että heidän verorasitustaan lisättiin nk. haittaveroilla ja taksojen korotuksilla. Pelkästään terveydenhuollon osalta peräti 17%. Ei noita ainakaan perinteisessä taloustieteessä elvytykseksi lasketa, päin vastoin. Sekin, mitä hallitus on jakanut selvästi elvyttäviin kohteisiin, on otettu pois kuntien talouden kautta; kunnallisveroa on jouduttu korottamaan noin joka kolmannessa kunnassa.

Vanhanen ja Katainen ovat näköjään hirttäytyneet työurien pidentämiseen yläpäästä; köyden ilmeisestikin tarjosivat eläkevakuutusyhtiöt. Kaikki muut tahot ovat jo ymmärtäneet, että ei työllisyys tai hoitosuhdekaan sillä muutu, että ikääntyneet roikkuvat pitempään työelämässä, kun se samalla tarkoittaa nuorten ankkuroimista kilometritehtaalle käpyjä potkimaan.
Vanhanen: "Tämän kevään aikana vielä moni suomalainen ja moni perhe kohtaa kuitenkin kasvavan työttömyyden."

Niinpä. Vanhasen hallitus on linjansa valinnut: Työttömyyden kohdatkoon nuoret. Vastahan heistä on runsaat 25% työttömänä. Jokohan 100 % saisi viherhomehallituksenkin havahtumaan?
Työministeri Anni Sinnemäen (vihr) viiteryhmiin kuuluu nk. "prekariaatti", ja siinä joukossa työttömyys ei ole kielteinen ilmiö, pikemminkin valittu ja haluttu elämäntapa.

Ymmärrän toki Kataisen jyrkän linjan veronkorotuksia vastaan. EK:ta ja pääomapiirejä lukuun ottamatta Katainen onkin jo pettänyt kakki kansalaiset, eläkeläisistä ja naisvaltaisista aloista lähtien. Veronkorotuksilla se pettäisi loputkin.
Mutta Kataisen aika on loppumassa; puoluekollega, kansansuosikki Sauli Niinistökin hoputtaa nopeisiin toimiin, koska niitä on vaikea enää lykätä seuraavalle hallitukselle.

Muhiikohan hallituksen sisällä verokiista, kun vihreitten Ville Niinistö julisti ryhmänsä teesit:
"Veropohjaa on vahvistettava ja samalla uudistettava verotuksen rakennetta."

Samaa vaati myös sdp:n Eero Heinäluoma, joka yksilöi vaatimuksensa ylisuurien veronkevennysten peruuttamiseen ja erityisesti pääomatulojen verotuksen korottamiseen. Paradoksaalista, että Heinäluoma itse toteutti tuota linjaa poistamalla pääomaverotuksen.