Pellervon taloudellinen tutkimuslaitos (PTT) on laskeskellut viimeisten hallitusten veroratkaisujen vaikutuksia ja päätynyt tulokseen, että nykyinen viherhomehallitus on alentanut pienituloisten verotusta enemmän kuin edeltäjänsä. Ero on kuulemma 0,4 %-yksikköä pienituloisten eduksi.

Saattaahan tuollaiseenkin arvioon päätyä, kun lasketaan prosentteja unohtaen, että verot maksetaan euroilla ja että on muitakin veroja, kuin palkkavero. Euroissa ilmaistuna pienituloinen hyötyi veroalesta kympin, suurituloinen tonnin. Tuo pienituloisen kymppi hävisi jo pelkästään kiinteistöveron nostoon, eikä edes riittänytkään.
Sen lisäksi nykyhallitus korotti välttämättömyyspalveluihin kuuluvia terveyskeskusmaksuja peräti 17 %:a ja sitoi sen vielä indeksiin. Silläkin tuo pienituloisen veroalen etumerkki vaihtuu miinukseen.

PTT:n keskustalaisen yhteyden perusteella on todettava, että sen lauluja laulaa, kenen leipää syö. Jotakin häveliäisyyttä olisi siltä kohtuudella voinut siitä huolimatta odottaa; jokin raja se pitää huijauksillakin olla.

Viime kuun lopussa YLE:n AMOT-ohjelma selvitti palkkaerojen kehitystä ja paljasti niin suuren suurituloisten suosimisen, että jopa VVM Jyrki Katainen näkee nyt tarpeelliseksi korottaa pääomatulojen verotusta. Mutta sen kuulemma tekee vasta seuraava hallitus, tämän hallituksen "sosiaaliseen verotukseen" se ei kuulemma sovi.

Niin nykyisen viherhomehallituksen kuin edeltäjiensäkin johdonmukainen linja on ollut siirtää verotusta tasaveron suuntaan samalla korottaen välttämättömyyspalvelujen taksoja. Myös ne ovat luonteeltaan tasaveroja.
Tasaveron oleellisin ominaisuus on, että suurituloisten verotus alenee, laskettiinpa se euroina tai prosentteina; progression korkeampi pidätysprosentti vaihtuu alhaisempaan tasaveroprosenttiin. Valtion tulokertymä ei kuitenkaan riipu verotusmenetelmästä, joten tuo suurituloisten helpotus on korvattava muitten ryhmien osuutta kasvattamalla. Kun pienituloisilla ei enää ole mistä ottaa, on kouraistava keskituloisten kukkaroa. Sen tämä(kin) hallitus on todella tehnytkin, jopa edeltäjiään syvemmältä.

Viimeisimmässä ruuan ALV-sekoilussa suunta oli oikea; siitä suhteellisesti eniten hyötyivät pienituloiset, nekin, joitten tulot jäävät alle verotusrajan. Mutta tuonkin alennuksen maksajiksi pantiin erityisesti keskituloiset korottamalla kaikkien tuotteitten ALV-prosenttia. Suurituloiset eivät ainakaan sen vuoksi nosta kulutustaan, joten verokertymäkään ei heidän osaltaan tule kasvamaan.