Fortum jatkoi jo kolme vuotta sitten tulpattua avokätistä palkitsemisohjelmaansa nelinkertaistamalla tj Mikael Liliuksen vuosipalkan osakeoptioilla. Hulvattomaksi revennyt kuormasta syöminen piti TEM Mauri Pekkarisen mukaan päättyä uusilla ohjeilla, joilla palkkioitten ylärajaksi määrättiin enintään vuosipalkan määrä.

Liliuksen palkkiot hyväksyneen Fortumin hallituksen ja omistajaohjauksesta päättävän valtioneuvoston välille repesi ammottava näkemysero omistajan tahdon tulkinnasta pahimmoillaan juuri ennen yhtiökokousta. Kansa julmistui, omistajaohjauksesta vastaava PLM Jyri Häkämies linnoittautui "yhtiö päättää" -poteroon.
Päätösvallattomaksi kansanedustajien lounastelufoorumiksi riisutun Fortumin hallintoneuvoston phj Markku Laukkanen puolestaan kommentoi tapahtumia, että laillisuuden rajoja ei ilmeisesti ylitetty, mutta Fortumin johto "istui nk. psykologisen silmänsä päällä". Voisihan tuon rumemminkin sanoa, eikä se sittenkään aivan väärässä olisi.

Episodi oli Häkämiehen mallissa liukumassa nk "suomalaisen demokratian" mukaiseen tapaan, jonka professori Antero Jyränki luonnehti kirjassaan Valta ja Vastuu (s.4) perustuslain rikkomisen osalta: "sanktioksi riittää julkinen arvostelu". Ehkä tuo malli toimikin Jyrängin kirjan ajassa, jolloin "julkinen arvostelu" oli kulloistenkin vallankäyttäjien kädestä syövän lehdistön säädeltävissä, mutta nykyisin käytettävissä on laaja julkisen kontrollin ulkopuolella olevien välineitten kirjo. Säädeltävissä ei ole edes arvostelun kohde; fokukseen saattaa joutua myös poliitikko, jonka tehtäviin kuuluu tehdä johtopäätökset, jos arvosteltu ei itse siihen kykene. Se saattaa haitata ko. poliitikon omia tulevaisuuden suunnitelmia.

Viimeiset uutiset kertovat Fortumin hallituksen phj Peter Fagernäsin vetäytyvän tehtävästään. Vastuu siis on sittenkin jotakin muutakin kuin sanoja peräkkäin, se saattaa jopa realisoitua. Käsittääkseni Fortumissa on muitakin, joitten kohdalla tuota käytäntöä sopisi soveltaa. Oleellista ei ole putosiko "orava puusta" omia aikojaan, vai avittiko joku.

Lisäys 2.4.09 Myös Mikael Lilius ilmoitti jättävänsä Fortumin ja siirtyvänsä joulukuussa eläkkeelle - 60-vuotiaana. Jyri Häkämies ilmoitti tienneensä asiasta jo aikaisemmin.
Fagernesin tilalle hallituksen pj:ksi nimitetään TietoEnatorin entinen tj, nykyinen Helsingin yliopiston kansleri Matti Lehti.