Eduskunta ei pettänyt odotuksia eläkekeskustelun räväkkyydestä. Vaikka nuo kyselytunnit - kirjallisten kysymysten tavoin - noudattavat periaatteeta "kysykää mitä tahansa, me vastaamme mitä tahansa", saattaa sieltä jokin jyvänenkin pudota, kunhan asiaa riittävän monipuolisesti puidaan.
Tällä kerralla se tiedon jyvänen oli PM Matti Vanhasen ilmoittama kytkös KELA-maksun ja eläkeiän nostamisen välillä: "KELA-maksun poistolla tehtiin tilaa työeläkemaksujen korotukselle" ja "KELA:n rahoituksen aukko korvataan muilla keinoilla". Esimerkiksi taksojen korotuksen Vanhanen mainitsi erikseen.

On muistettava, että KELA-maksunkin poistaminen tuli "yllättäen ja pyytämättä", ylhäältä annettuna maksuttomana tiedoksiantona eduskunnalle. Sen rahoitus jäi auki - tähän saakka.
On muistettava sekin, että KELA-maksun suuruus riippuu yrityksen poistojen ja maksamien palkkojen suhteesta; pääomavaltaisen vähän työllistävän sektorin osuus on työvaltaisia yrityksiä suurempi. Sen korvaava työeläkemaksujen korotus rasittaa vain työllistäviä yrityksiä.
Päätöksillä siirrettiin miljardiluokkaa oleva kustannusrasitus pääomavaltaiselta suurteollisuudelta työn verottamiseen. EK:n tyytyväisyyttä ei siis kannata ihmetellä.

Matti Korhonen (vas) kehotti Raamattua siteeraten antamaan heille anteeksi, sillä he eivät tiedä, mitä he tekevät. Minä puolestani uskon, että tietävät. En hetkeäkään epäile, etteikö päätösten järjestys ja toteutus ollut etukäteen harkittua; toisessa järjestyksessä se ei ehkä olisi onnistunutkaan. Jäljet Etelärannan sylttytehtaaseen ovat selvät.
Matti Vanhasen aikoinaan Esko Ahon jallitukselle laatima työreformi on näköjään kaivettu arkistosta, mutta nyt sitä ei esitellä kokonaisuutena. Eikä varsinkaan julkisesti arvioitavaksi tai arvosteltavaksi, vielä vähemmän neuvoteltavaksi.

Tuokin episodi vahvistaa, kuinka härskeinkin rahastus voidaan selityksiä jalostamalla kuorruttaa jopa yhteiskunnalle välttämättömältä näyttäväksi. Samaan johtopäätökseen näytti tp Tarja Halonenkin päätyneen muistuttamalla tahollaan, ettei yleinen eläkeikä ole ongelma, ennenaikainen eläköityminen kylläkin, mutta siihenhän ei tämäkään muutos vaikuttane. Halosen viesti hallitukselle oli, että hallitus sanokoon, jos tarkoitus on jokin muu kuin työuran pidentäminen yläpäästä.