Kokoomusnuorten liitto on kokoustanut ja päätynyt esittämään sosiaalimenojen rajua supistamista. Liitto näkee sen ainoaksi keinoksi välttää valtion velkaantuminen kymmenillä miljardeilla. Liiton varapuheenjohtaja Wille Rydmanin mukaan Suomella ei ole varaa nykyisen kaltaisiin sosiaalietuuksiin ja palveluihin.

Onkohan kokoomusnuoret nk. ajan hermolla esityksensä taustatiedoissa?
Suomen sosiaalimenot viime vuodelta olivat kyllä 47,7 miljardia, mutta siihen sisältyvät mm. eläketurva, sairausturva, työttömyysmenot jne.
Minkä poistaminen kokoomusnuorilla mahdollisesti oli mielessä? Entä mitä tilalle, jätetäänkö esimerkiksi sairaat hoitamatta ja lähetetään eläkeläiset vastavuoroisesti kerjuumatkoille Romaniaan?
Mutta ulostulo oli kyllä raflaava.

On tuohon velkaantumisen hillitsemiseen toinenkin keino: kymmeniä miljardeja ollaan antamassa EU:n kassaan köyhien jäsenmaitten elvyttämiseen.
Ja jokunen miljoona saataisiin esimerkiksi peruuttamalla Jyrki Kataisen "tasapuolisesti" antamat verohelpotukset. Satanen köyhälle, tonni hyvätuloiselle toteutuisi toisinkin päin "tasapuolisesti" samalla jakosuhteella.
Kyllä pääomatulojenkin veroprosentissa on kasvuvaraa, ja ainakin kuntien yhtiövero-osuuden laskua kompensoisi merkittävästi, jos niistäkin perittäisiin kunnallisvero.

Liitto haluaa myös opiskelijat nopeammin työelämään ja siirtää eläkkeelle jäämisen ikää selvästi nykyistä korkeammaksi.
Jalo ja ehdottomasti kannatettava ajatus; siinä on vain yksi pieni mutta: tekemään mitä?
Tilastollinen työttömyys huitelee jo lähempänä 300.000 ja YT-neuvottelujen tuloksia vasta julkistellaan. Niistä on tulossa kilometritehtaalle parisataatuhatta työläistä lisää. Eikä noissa julkisuudessa ilmoitetuissa henkilöstönvähennyksissä ole mukana alihankintaketjujen pienyritykset. Niissä se työ yleensä ensimmäisenä loppuu, eikä joustovaraa löydy kuin yrittäjän jääkaapista. Kokonaisväkimäärä on kuitenkin jopa suurempi kuin päämiehen/-sten yrityksissä.

On tuossa kokoomusnuorten ideassa toinenkin avoimeksi jäänyt ongelma: mistä palkkarahat?
Mutta ajatus sinällään on kyllä hyvä.