Näin vuoden lopulla ja Itsenäisyyspäivän aikaan on tapana arvioida menneitä, josko aika olisi tuonut muistoihin uusia vivahteita. Yksi asia ei ole muuttunut, ei ainakaan parempaan päin. Siksi on paikallaan uudistaa pääkirjoitukseni OT-uutisissa vuodelta 2002:

Kynttilä ikkunalla

Joulukuun 6. päivä Suomi juhlii 85. itsenäisyyspäiväänsä, jolloin useissa kodeissa sytytetään jälleen kynttilät ikkunalle. Tuo perinne syntyi jo ennen itsenäisyyttämme, vainon vuosina. Kynttilä oli vainoa pakeneville merkkinä turvapaikasta.

Tänä päivänä noita turvan viestejä tarvitaan ehkä enemmän kuin koskaan koko itsenäisyytemme aikana: kymmenet tuhannet kansalaiset on alistettu vallankäyttäjien ja oikeuslaitoksen mielivallan alle. Stakesin tilastojen mukaan 14.000 ei jaksanut kantaa kuormaansa, vaan päätti ahdinkonsa niin kutsutusti oman käden kautta.

He eivät saaneet oikeutta tuomioistuimista eikä laillisuuden valvojilta. Kansanedustajatkaan eivät kallistaneet heille korvaansa. Yhtenä rintamana valtaa pitävät julistivat ”ainoaa mahdollista” ratkaisua: kansalaisten varallisuuden ryöstämistä pankeille. Velat perittiin kahteen ja vieläkin useampaan kertaan, asunnot ja muu kiinteä omaisuus kaapattiin ”laillisissa” pakkohuutokaupoissa pilkkahintaan ja myytiin saman tien moninkertaisella hinnalla eteenpäin. Ryöstäjät palkittiin 50 miljardin markan pankkituella.

Jopa maan presidentti julisti, että lainsäädännön ja valvonnan perimmäisenä ja tärkeimpänä tehtävänä on varmistaa, että pankkien asema ei vaarannu. Tämän käsityksensä hän teki myös tuomioistuimille tiettäväksi presidentin linnassa pitämässään kokouksessa 6.5.1992.

Maalisvaaleissa 2003 on kansalaisten aika osoittaa, kenelle valta kuuluu. Nykyiset kansanedustajat ovat käyttäneet sitä kelvottomasti. On siis aika antaa uusille ehdokkaille tilaisuus osoittaa kykynsä palauttaa laki kunniaan.

Nykyiset vallankaappaajat ovat jo ryhtyneet lietsomaan vaaliapatiaa yrittäen saada äänestysprosentin entistäkin pienemmäksi. Se on heidän ainoa mahdollisuutensa peittää rikolliset puuhansa. Ääni uusille ehdokkaille on signaali kansalaisten tahdosta, äänestämättä jättäminen puolestaan tuki nykyiselle mielivallalle.

Kynttilät pelastivat aikanaan useita. Nyt on kansalla uuden voimannäytön hetki: yhdessä tuumin voimme kukistaa nykyiset vainolaisemme – kynällä.