Kotimaisuuden suosimista koskevasta direktiivistä syntyi kalabaliikkia, kun sen voimaantulosta annettu asetus kielsi kotimaisuustunnukset, mm. joutsenmerkin, jos markkinoinnissa käytetään julkista rahoitusta. Esimerkiksi Kotimaiset kasvikset ry joutuu sen vuoksi vaihtamaan nimensäkin.

Direktiivi on oiva esimerkki EU-lainsäädännön jakomielisyydestä: toisaalta laki määrää tuotteen alkuperän ilmoitettavaksi, uusi säädös kieltää sen liian tarkan ilmoittamisen. Miten pitäisi nyt suhtautua määräyksiin, joiden mukaan ainakin tuoreesta kalasta tulisi alkuperä ilmoittaa vesistön tarkkuudella?
Direktiivin kansallinen täytäntöönpano on sekin oiva esimerkki suomalaisten taipumuksesta itseruoskintaan: halutaan olla mukana kaikissa pöydissä päättämässä suomalaisten etuuksien kaventamisesta, ja lisäksi kavennetaan niitä enemmän kuin "lääkäri määrää". Halutaan olla paavillisempia kuin paavi itse.
EU-markkinaoikeuden asiantuntija professori Kai Kalima arvioi, että suomalaisten tulkinta on väärä ja ennenaikainen. Hän haluaisi hakea EU-markkinaoikeuden ratkaisun tulkinnasta. Tuotteitten alkuperän ilmoitusvelvollisuuden perusteella minäkin olisi kiinnostunut siitä.

Suomalaisille mahdollisesti etuja antavien direktiivien täytäntöönpanoa puolestaan vetkutellaan viimeiseen saakka ja silloinkin ne toteutetaan niin pieninä kuin tulkinta suinkin sallii; esimerkkinä vaikkapa käytettynä tuotujen autojen verotus. Tuon tuosta joudun ihmettelemään, kenen edusmiehiksi viranhaltijamme ovat itsensä mieltäneet. Autoverotuksen osalta se kyllä oli ilmeinen: yksityinen tuonti rassasi autokauppiaiden bisneksiä.

Ihmettelyä voi jatkaakin: koska suomalaisten kansalaisten etuuksien kaventamiset eivät ole vain yksittäistapauksia, vaan pääsääntö ilman poikkeuksia, ei kyse voi olla yksitäisten virkamiesten kieroutuneesta asenteesta. Sen pitää olla ylempää ohjattua. Tuo ylempi taho voi olla vain poliittinen instituutio. Mutta senhän pitäisi olla suomalaisten kansalaisten edustaja!
Jos omat edustajamme ja ystävät käyttäytyvät noin, niin mihin tarvitsemme vihamiehiä?