Demokratia on jännä käsite. Kolmen kaveruksen, Matin, Pekan ja Villen retki on siitä hyvä esimerkki:
Jokaisella oli eväänään pullo limonadia. Ensimmäisellä taukopaikalla päätettiin äänin 2 - 1, että juodaan Villen pullosta; kaikkia pullojahan ei ollut syytä tyhjentää heti.
Seuraavalla taukopaikalla päätettiin jälleen äänin 2 - 1, että tästä lähtien jokainen juo omasta pullostaan.
Demokratia toteutui. Vai toteutuiko sittenkään?

Jyväskylässä suuret puolueet ryhtyivät toteuttamaan tuota matti-pekka-ville -demokratiaa ja päättivät, että Perussuomalaisten 3-jäseninen valtuustoryhmä jätetään oppositioon; sinänsä erikoinen tilanne kunnallishallinnossa.
Silläkin on nurja puolensa: Perussuomalaiset saavat kantansa esille vain valtuuston kokouksissa. Instanssi on mielestäni tarpeettoman raskas siihen tarkoitukseen, mutta niillä korteilla on pelattava, mikä demokraattisesti on jaettu.

Erikoisena pidin sitäkin, että media näytti tietävän tuosta ratkaisusta jo ennen kuin valtuustoryhmien edustajat aloittivat yhteisen kokouksensa luottamuspaikkojen jakamisesta; TV2:n alueuutiset kuvasivat ennen kokousta jopa lausuntoni tulevasta oppositiopolitiikastamme; lupasin, ettei se tule olemaan hampaatonta eikä profiili matala.
Pienten klikkien kabinettipolitikoinnin jakamiseen näyttää olevan edelleen ainakin halukkuutta Jyväskylässä.
Minulle ei ole vielä auennut, miten se suhtautuu kaupungin strategiseen kehittämisohjelman klausuuliin "Yhdistymissopimuksen mukaisesti osana hyvän hallinto- ja johtamistavan kehittämistä valmistellaan hyvän hallitustyöskentelyn periaatteet". 
Hienosti sanottu; ehkä liiankin hienosti, koska joku ei ilmiselvästi ole ymmärtänyt lukemaansa.

Tuskin olen väärässä arvatessani, että Perussuomalaisia tullaan hyvinkin pian syyttämään valtuuston kokousten "tarpeettomasta" pitkittämisestä. Onko niiden pitkittyminen - jos sellaista edes tapahtuu - Perussuomalaisten syy? Suuret puolueethan nimenomaan halusivat, että Perussuomalaisten kannat on esitettävä valtuuston kokouksissa. Suoranaista demokratian halveksumista on odottaa tai peräti vaatia, että Perussuomalaiset uhraisivat oman puheoikeutensa heidän valtapoliittisten pyrkimystensä alttarille.

Kuntaliitoksen vuoksi Jyväskylän uusi valtuusto istuu ensimmäisen kokouksensa jo tulevana maanantaina. Listalla on valtuuston järjestäytymisrutiinien lisäksi hallituksen valinta ja kaikkien johtosääntöjen vahvistaminen; uuden kunnan hallinto on saatava pystytettyä. Informaatiokatkoksen vuoksi konsernihallinnon johtosäännön toimittaminen valtuutetuille viivästyi vuorokaudella, joten päätösvaltaisuus sen osalta saattaa olla kyseenalainen. Ongelmasta selvittäneen, jos kokous venyy pikkutunneille tiistain puolelle. Niin ilmeisesti käykin; urakan suuruutta kuvannee esityslistan ja oheismateriaalin 240 sivua. Siihen vielä päälle 160-sivuinen budjettikirja.

Vanhaa sanontaa lainaten totean: Elämme mielenkiintoisia aikoja.
Toivottavasti Jyväskylän vanha kabinettipolitiikan perinne nytkähtää nyt uudelle kantille.
Noita käänteitä varten perustin nettisivuilleni uuden osion "Valtuusto"; suora linkki ko. sivulle: http://www.jormauski.net/valtuusto.html