Suomen ja Venäjän kaupassa on 70-luvulta saakka ollut käytössä nk. kaksoislaskutus, vientilaskut vaihdetaan Suomen ja Venäjän tullin välissä 50-80% pienempiin. Venäläinen ostaja maksaa vain murto-osan oikeista tullimaksuista.
Menetelmä otettiin käyttöön 70-luvulla etenkin Raision painostuksesta; kummina hääri - niin kerrotaan - itse UKK. Tarvittiin vain kielto leimata vientiasiakirjat Suomen tullissa. Niitä ei kuulemma leimattu myöskään kilpailijamaiden tulleissa eikä niille haluttu antaa "ansiotonta etuutta" Suomen, ja Raision, kustannuksella.

Ke Erkki Pulliainen näki kaksoislaskutuksessa harmaan talouden piirteitä ja tiedusteli heinäkuussa 2002 hallituksen aikeita ja aikataulua sen kriminalisoimisesta. Silloinen OM Johannes Koskinen vastasi Pulliaisen kirjalliseen kysymykseen KK 661/2002 :
"Valtakunnansyyttäjän 15.1.2001 antaman ratkaisun mukaan rikoslain 16 luvun 8 §:ssä rangaistavana rikoksena ei ole pidettävä väärän todistuksen antamista Venäjän viranomaisille. Tämän vuoksi asiassa ei annettu syytemääräystä."
Kihlakunnansyyttäjä oli katsonut Venäjän tulliviranomaisille annetut "oikeudellisesti merkitykselliset ja totuudenvastaiset, todellista myyntihintaa paljon pienemmät myyntilaskut" haasteen arvoisiksi.

Noiden kirjallisten kysymysten "kysykää mitä tahansa - me vastaamme mitä tahansa" -luonne sai vahvistuksen, kun kriminalisoinnin aikataulua kysynyt Pulliainen toisti vastaamatta jääneen kysymyksensä - saamatta siihenkään vastausta. Se on pääteltävä implisiittisesti: Kun ministeri ei kerro, aiotaanko ja koska aiotaan antaa esitys eduskunnalle, niin esitystä ei edes aiota antaa eduskunnalle.

Nyt status quo näyttää olevan muuttumassa, kun kahdeksaa Outokummun toimihenkilöä ja työntekijää epäillään kirjanpito- ja verorikoksista Venäjän kaupassa.
Tai ehkä asiassa on annettu vääriä todistuksia Venäjän tullin lisäksi suomalaisillekin viranomaisille. Jään odottamaan tutkinnan julkiseksi tuloa.

Status quo näyttää murtuvan korruptionkin osalta. Patrian Slovenia-kauppojen lisäksi ainakin Instrumentariumin Costa Rica -operaatio on johtamassa syytteisiin myös Suomessa. Kehitysavun turvin toimitettujen tarpeettomien ja ylihinnoiteltujen sairaalalaitteiden kauppaa voideltiin muhkeilla lahjuksilla. Korkeita costaricalaisia viranomaisia oli jo joutunut vaihtamaan virkahuoneensa vankiselliin, kun ulkomaankauppaministeri Paula Lehtomäki vielä viittasi - silmää räpäyttämättä - kintaallaan koko asialle: ei kuulemma kuulu meille, projekti viedään loppuun suunnitellulla tavalla.
Ilmeisesti liian suuri osa rahoista oli vielä käyttämättömänä ulkoministeriön tileillä.