USA:n johtavat asuntolainojen rahoittajat Fannie Mae ja Freddie Mac on otettu valtion haltuun; hallituksen ja keskuspankin aiemmat pelastustoimet eivät riittäneet.
Arviot tappiosta liikkuvat tällä hetkellä suuruusluokassa 25 miljardia dollaria. Tuo lienee vasta jäävuoren huippu, sillä pelkästään ulosotossa on kuulemma 1,2 miljoonaa asuntovelallista. Keskimääräisellä 50.000 dollarin velallakin tuosta kertyy 60 miljardia dollaria; toistaiseksi ulosottomenettelyn välttäneitä lienee moninkertainen määrä.

Noin toimitaan markkinataloudessa: pankkien omistajien omistus nollautuu. Noin 15 vuotta sitten Suomen kiinteistökauppoja hulvattomasti rahoittanut SKOP otettiin Suomen Pankin haltuun ja jaettiin liikepankkien kesken vahvistamaan niidenkin heikentyneitä taseita. Vaihtuihan valtion pelastamien liikepankkien omistus tuollakin tavalla, mutta niiden rahat hupuloineet tahot tekivät sievoisen tilin.

Pankkien asiakkaille ei käynyt yhtä onnellisesti. Suuri osa heistä tuomittiin elinikäiseen taloudelliseen ahdinkoon, osa vain siksi, että olivat osaltaan turvanneet työllisyyttä takaamalla yritysten lainoja.
Esko Ahon hallituksen junailema roskapankkilaki antoi pankeille vapaat kädet "järjestellä" riskilainoiksi arvioimansa velat ja lypsää se, mitä niistä suinkin oli saatavissa. Loput valtio lunasti täydestä arvostaan. Kannattavimmaksi osoittautuivat yritykset, joilla oli suuri omaisuusmassa. Pakkohuutokaupoissa se saatiin pilkkahintaan ja valtio korvasi "luottotappiot; yritysten suuristakaan lainoista ei siis tarvinnut välittää.
Lisäbonuksena pankit saivat vielä kaatamistaan yrityksistä kilometritehtaalle joutuneitten työntekijöidenkin asunnot.