Oikeusministeriöltä vaalirahoitusilmoitusten käsittelystä selvityksiä pyytänyt OKA Jaakko Jonkka jäi kaipaamaan lisää selvityksiä. Täydentävä kysely lähti myös edellisille oikeusministereille Johannes Koskinen ja Leena Luhtanen. Erityisesti Jonkkaa näyttää kiinnostavan, mihin toimiin ministeriö on ryhtynyt saatuaan toistuvasti ilmoituksia vaalirahoituslain ilmeisistä puutteista.

Jonkan kannattaisi ehkä kysyä myös eduskunnan oikeusasiamies Riitta-Leena Pauniolta, mihin toimenpiteisiin EOA:n toimisto on ryhtynyt havaittuaan vaalirahoituslaissa ilmenneen puutteen ja suoranaisen ristiriidan muuhun lainsäädäntöön.
Ainakin Eero Heinäluoman vuoden 2003 vaaleissa ilmoittamatta jättämistä ammattiyhdistykseltä saamistaan avustuksista tekemässäni kantelussa pyysin EOA:ta arvioimaan rekisterimerkintärikoksen mahdollista soveltamista sekä ryhtymään asiasta johtuviin mahdollisesti tarpeellisiin toimiin.

Vaalirahoituslaissa ei ole määritelty sanktiota rikkomuksista, mutta jätetään oikeusministeriölle oikeus koota ilmoituksista rekisteri; sellainen on sittemmin tehtykin. Virheellisen tiedon ilmoittaminen viranomaisen pitämään rekisteriin on rikoslaissa sanktioitu (16:8 §). Eikä tuollaista rikettä ole pidetty aivan vähäisenä, kun enimmäisrangaistukseksi on säädetty 3 vuotta vankeutta.
Vaikka vaalirahoituslain mukaisesti erittelemättä jätetty, mutta kuitenkin summaltaan oikea ilmoitus ei olisikaan rekisterimerkintärikos, on summaltaan virheellinen ilmoitus mitä ilmeisimmin viranomaisen ylläpitämään rekisteriin annettu väärä tieto.

EOA:n vastaus oli hieman yllättävä: hän jätti kantelun tutkimatta ja ilmoitti vastauksenaan kantelijan voivan tehdä, niin halutessaan, tutkintapyynnön poliisille. En tehnyt. Uskoakseni EOA tiesi yhtä hyvin kuin minäkin, että poliisilla ei ole valtuuksia tutkia tuollaista kansanedustajan toimeen liittyvää epäilyä, ei ainakaan ilman eduskunnan lupaa. Toisaalta, olisihan EOA:lla itselläänkin ollut oikeus siihen - niin halutessaan. Sen sijaan tiesin, että EOA on jopa velvollinen ilmoittamaan eduskunnalle tietoonsa tulleesta lainsäädännössä ilmenneestä ristiriitaisuudesta. En ole aivan varma, tiesikö oikeusasiamies. Uskon, ettei hän ilmoittanut, ainakaan sellaisesta ei löydy mitään viitettä EOA:n vuosittain eduskunnalle antamista kertomuksista.

Sinänsä on hyvä, että OKA selvittää nyt asian eri vaiheet perusteellisesti. Olisin toivonut jopa selvittämistä aikaisemmin, koska lain ilmeiset puutteet ovat olleet laajasti tiedossa lähes yhtä kauan kuin tuo vaalirahoituslaki on ollut olemassa.