Kokoomuksen tuore varapuheenjohtaja Henna Virkkunen kirjoitti 23.6.08 Keskisuomalaisessa kotitalouksien vahvasta ostovoimasta. Henna on - aivan oikein - havainnut erityisesti ruuan, öljyn ja energian kallistumisen puhuttaneen suomalaisia. Niin ikään Henna toteaa kuluttajahintojen kiihtyneen maailmanlaajuisestikin viime vuoden loppupuolelta lähtien, mikä vaikuttaa myös suomalaisiin. Keskustelu aiheesta lehden nettipalstoilla.

Ainakin oikean suuntainen lienee sekin Hennan havainto, että suomalaisten tulojen reaalikasvu on korkeampaa kuin kolmeen vuoteen. Tuon kasvun jakautumisen Henna kuitenkin sivuuttaa. Kaikki eivät ole päässeet siitä reaalisesti nauttimaan. Hyvä Henna, toinen jalka avannossa ja toinen nuotiossa ei suinkaan ole keskimäärinkään hyvä olla, vaikka jollakin keskiarvoisella mitalla arvioituna siltä saattaisi äkkiseltään vaikuttaakin.

Tulojen reaalinen kasvu, hyvä Henna, ei koske väitteestäsi huolimatta pienimpien eläkkeiden varassa eläviä; hallituksen esityksessä HE 37/2008 (palvelumaksujen korotus) oleva tilasto kertoo peruspalveluiden indeksin nousseen vuodesta 2002 lähtien 17,3 %, työeläkkeiden 8,8 % ja kansaneläkkeen 5,7 %. Kun otetaan huomioon erityisesti mainitsemasi ruuan ja energian hinnankorotukset - onhan niissä hallitus itsekin ollut inflaatiomoottorina - on mielikuvasi eläkeläisten ostovoiman reaalisesta kasvusta ehkä vahva, mutta valheellinen.

Myöskään työttömien ostovoima ei ole kasvanut absoluuttisesti eikä reaalisesti. Heitäkään tuskin lohduttaa tieto, että joidenkin parempiosaisten ostovoima on kasvanut sitäkin enemmän. Työttömiähän Sinäkin, Henna, myönnät edelleen olevan; eivätkö hekin olisi kohtuuden nimissä olleet oikeutettuja saamaan edes jotakin lisäystä kohonneiden elinkustannustensa kattamiseen? Jos olisivat, niin miksi äänestit 18.6.08 heille esitettyä pientä korotusta vastaan? Olisiko vastaus väliotsikossasi "Kaikille ei pidä maksaa tukia"?