Siinä se on!
Irlantilaiset ovat kansanäänestyksessä hylänneet EU:n perustuslain. He saivat ainoana kansakuntana koko EU:n alueella ilmaista kantansa äänestyksessä, ja käyttivät mahdollisuutensa vastuullisesti kaikkien EU:n kansakuntien puolesta. Kiitoksia, irlantilaiset.
Kevyet mullat Euroopan perustuslaille ja liittovaltiolle. R.I.P.

Mutta ei ehditty Irlannin kansanäänestyksen tulosta edes vahvistamaan, kun EU:n valtaeliitti ryhtyi jo etsimään kiertoteitä tuon perustuslain vahvistamiseen irlantilaisten päätöksestä huolimatta. Voiko olla enää suurempaa valtaröyhkeyttä? En ainakaan halua kuvitellakaan, millaista sellaisen vallan alla olisi.

Kaikki osapuolet, myös EU:n fanaattisimmat kannattajat myöntävät, että tuo perussopimukseksi kutsuttu EU:n perustuslaki on sekava ja vaikeasti ymmärrettävä. Siinä sen suurin heikkous juuri piileekin: päättäjät eivät itsekään tiedä, mihin he sillä sitoutuvat, ja lopullisen tulkinnan tekee diktatorisesti sopimuksen nojalla vallan saavat tahot.
Sen kuitenkin vakuutettiin lisäävän avoimuutta. Niin piti Maastrichtin ja Nizzankin sopimustenkin lisätä. Vaan kukas kävi: EU on entistäkin pahempi salaisuuksien pesä. Jopa suoranainen korruptio EU:n hallinnossa julistetaan salassa pidettäväksi - ja korruption paljastajaa rankaistaan.
Jos väite avoimuuden lisääntymisestä todella pitää paikkansa, niin EU:n vallan käyttäjät haistattavat pitkät sillä. Miksi eivät haistattaisi, heillähän on itsellään rajattomat valtuudet tulkita sopimuksen määräyksiä.

Eikä tuo tsaristisen byrokratian pesäke pyhällä hengellä toimi; se vaatii jatkuvasti kasvavia summia rahaa. Sinullakin on rooli siinä näytelmässä: sinä maksat.