Poliisille tehtyjen rikosilmoitusten kirjaamisesta annettujen määräysten mukaan rikosilmoitus tulee kirjata viivytyksettä poliisin nk. RIKI-järjestelmään.
Poliisin on myös viivytyksettä käynnistettävä tutkinta. Sellaisesta laiminlyönnistähän oli kyse mm. SUPO:n johtajien Seppo Nevalan ja Petri Knapen oikeudenkäynnissä. Tuomiota siitä ei tullut, kun oikeus esitettyä näyttöä ja syytettyjen omia myöntämisiä "sopivasti" venyttäen katsoi jääneen epäselväksi, oliko epäiltyjen saama raportti epäiltyjen tiedossa silloin, kun he pyysivät siitä lisäselvityksiä keskustelivat siitä raportin laatijan kanssa.

Raaseporilainen poliisimies puolestaan lykkäsi rikosilmoituksen kirjaamista ja tutkinnan aloittamista yli puolen vuoden ajaksi. Tuomioistuimeen häntä ei vedetty vastaamaan teostaan, eduskunnan oikeusasiamies tyytyi vain huomauttamaan häntä kirjaamisen velvoitteesta.
Tuomiolle ei joutunut myöskään KRP:n apulaisjohtaja Kauko Aaltomaa, joka jätti kokonaan kirjaamatta käräjäoikeudessa annettujen todistajalausuntojen nauhoitusten leikkaamisesta tehdyn rikosilmoituksen. Hän ei saanut edes huomautusta oikeusasiamieheltä.
Jos oikeusasiamiehen Aaltomaan vapauttavaan lausuntoon soveltama "vain ohje" -peruste on juridisesti relevantti, niin raaseporilaisen poliisimiehen saama huomautus lienee aiheeton; EOA varmaankin antaa itselleen huomautuksen virheellisestä menettelystä.

Jotakin Aaltomaan kohdalla kuitenkin tapahtui: hän siirtyi vähin äänin KRP:n kakkosjohtajan paikalta Etelä-Suomen lääninpoliisijohtajaksi. Tiedotteita asiasta ei juurikaan annettu, eikä ainakaan julkaistu.
Nyt Kauko Aaltomaa hakee yllättäen eläköityneen Markku Salmisen vapaaksi jättämää poliisiylijohtajan vakanssia; ministeriö on saanut ensimmäiset hakupaperit häneltä.
Jos siirto KRP:stä läänin poliisiosastolle ehkä olikin nähtävä hyllytyksenä virkavirheen johdosta, niin ilmeisesti nyt pölyn katsotaan jo riittävässä määrin laskeneen ja Jyväskylän käräjäoikeuden vakavasta väärennysrikoksesta pelastanut Aaltomaa voitaneen palkita kelvotomasta työstään valtakunnan ylimmän poliisijohtajan vakanssilla.