Hallitus antoi esityksensä HE 37/2008 päivähoito- ja terveydenhoitomaksujen korottamisesta - "reaalisesti vuoden 2002 tasolle". Erityisesti hallitus painotti, että pieni- ja jopa keskituloisten osalta päivähoitomaksut alenevat. Asian esitelleen PPM Paula Risikon mukaan "vain" 40 %:lla lapsiperheitä maksut nousevat, mutta esimerkiksi kolmilapsisella perheellä, jonka molemmat vanhemmat ansaitsevat 2.000 euroa kuukaudessa, maksut alenevat 27 eurolla. Risikko muistutti myös, että hallitus oli korottanut lapsilisän yksinhuoltajalisää 10 eurolla ja monilapsisen perheen kolmannen lapsen lapsilisää niin ikään 10 eurolla.
Mutta sen Risikko sivuutti, että tuossa yhteydessä sairaalamaksut nousevat 27 euroon, joten nuo korotukset häviävät jo yhteen sairaalapäivään. Maksu vieläpä sidotaan indeksiin, jolloin se jatkossa nousee automaattisesti. Automaatin kierroksia lisäävät mm. alkoholin, polttoaineiden ja energian verojen korotukset. Ne siis laskutetaan kahteen kertaan.

Tuo esitys ei ole oikein linjassa sen kanssa, mitä kokoomus esitteli ennen EK-vaaleja.
Jyrki Katainen listasi 12.3.07 koomuksen omilla nettisivuilla "Selkeyttä vaalilupauksiin" -otsikon alla mm.
"Lapsiperheille tämä tarkoittaa lapsilisien korotusten sitomista elinkustannusindeksiin."

Vielä Yle:n uutisille 5.8.07 talousarviotaan esitellyt Katainen linjasi kokoomuksen tavoitteita:
"Olennaisia muutoksia tähän vuoteen on se, että opintotukea korotetaan, opiskelijoiden vapaan tulon rajaa korotetaan, kansaeläkkeitä ja yksinhuoltajalisää korotetaan ja lapsilisissä korotetaan, eli näiden tehtävänä on nimenomaan tukea sitä, miten kaikkein pienituloisimmat pystyvät hyötymään talouskasvusta,"

Arvoisa valtiovarainministeri, lapsilisät ovat lapsiperheille tuloa, päivä- ja terveydenhoidon maksut heiltä perittäviä maksuja. Tulot eivät ole menoja, joten ei kannattane hämmästyä, jos he eivät ilahdu maksujen sitomisesta indeksiin luvatun tulojen sitomisen asemasta.