UM Ilkka Kanervan testariharrastus sai jatko-osan, kun Ajankohtainen Kakkonen -ohjelmassa anonyyminä esiintynyt taiteilija kertoi Kanervan intensiivisestä lähentelystä ja lupauksista vaikuttaa taitelijan teosten hankkimiseen eduskuntaan.
Kanerva ei muista tapausta. Ehkä niitä on niin paljon, ettei Kanerva voi kohtuudella yksittäistä tapausta muistaakaan. Huomattavasta sinnikkyydestä tuokin tapaus kuitenkin kertoo; yritänyttähän ei panna. Tosin Kanerva itsekin viittasi TV-haastattelussa yliyritämisen mahdollisuuteen.

Suomalaisten ministerien kuviokellunta parisuhteen vesillä herättää ulkomailla ansaittua kummeksuntaa, varsinkin kun aktiivisimmiksi kellujiksi osoittautuvat keskeisiä ulkosuhteitamme hoitavat pääministeri ja ulkoministeri.
Vertailua voi hakea USA:sta, jossa New Yorkin kuvernööri Eliot Spitzer erosi jäätyään kiinni seksipalvelujen ostamisesta. Ainakaan halvalla panemisesta Spitzeriä ei voi syyttää, "asiakas numero 9":n lasku oli kuulemma 4.300 dollaria. Viranomaiset selvittävät, kenen piikkiin se meni.
Lähempääkin vertailukohta löytyy: kohu eduskunnassa ilmenneestä seksuaalisesta häirinnästä. Sitä ryhdyttiin paimentamaan jopa puhemies Sauli Niinistön arvovallalla, vaikka sille ei ainakaan julkisuuteen tihkuneitten selvitysten mukaan ole juurikaan katetta löytynyt.

Suomalainen käytäntö on toinen. Muhevimmatkaan skandaalit ei johda eroon/erottamiseen; ne ovat kuulemma yksityisiä asioita.
Kuitenkin ne kertovat moraalin rappiosta. Se ei ole yksityisasia, varsinkaan kun rappion tiennäytäjiksi ilmoitautuvat johtavimmat poliitikkomme. "Kunnia meni, mutta maine kasvoi" -periaatteessa on synkkä kääntöpuoli: siinä kunniattomuudesta tulee hyve, jopa tavoittelemisen arvoinen ominaisuus.

Ainakin Kanervan kohdalla, näköjään myös PM Matti Vanhasesta, voidaan käyttää vanhaa sanontaa "häntä heiluttaa koiraa". Tosin hännän puutteessa ainakin Kanervaa selvästikin heiluttaa eräs toinen ruumiin uloke. Sormi se ei ilmeisesti ole, vaikka silläkin lienee noissa tilanteissa jotain käyttöä.
Oma lukunsa on, kuinka hyvin maan asiat tulevat tuolla ruumiin ulokkeella hoidetuksi. Rohkenen ainakin epäiilä. Huonoimmassa tapauksessa ne saattavat mennä päin persettä.