Pääsiäinen oli tänä vuonna aivan väärässä paikassa. Määritelmänsä - kevätpäivän tasauksen jälkeistä täysikuuta seuraava viikonvaihde - se oli aivan oikeassa paikassa, joten täysikuu oli selvästikin väärin ajoitettu. Pääsiäinen vyöryi vastustamattomasti päälle ja kaikki työt tuntuivat olevan nk. vaiheessa.

Suuremmat juhlapyhät näyttävät minun lisäkseni rytmittävän monen muunkin elämää. Ne ovat sopivia kiintopisteitä eri projektien takarajoiksi. Ainakin ne ovat sikäli luontevia hetkiä, että silloin on aikaa hengähtää perhepiirissä, ladata paristoja. Parhaan tuloksen takaa, jos tauon jälkeen pääsee nk. puhtaalta pöydältä uusiin hankkeisiin.
Erityisesti Joulun aika on tuollainen. Tuntuu jopa siltä, että aika loppuu silloin; vuodenvaihteen tuolla puolella ei liene päiviäkään jäljellä, joten kaikki pitää saada valmiiksi Jouluun mennessä. Joka vuosi kuitenkin julkaistaan uusi almanakka ja siinä on vähintään 365 uutta päivää. Tänä vuonna peräti 366.

Viimehetken rutistukset lopetin, kun jouluaatot alkoivat muistuttaa toisiaan: töissä vielä aaton iltapäivällä. Silloin päätin, ettei niin kiirettä olekaan, että jouluaattona töitä tekisin. Juhannusaatonkin rauhoitin samalla päätöksellä.
Toinen elämänasenteeseeni merkittävästi vaikuttanut päätös, oikeastaan havainto, oli, että olen jo ehtinyt ottaa niin monta askelta, että minun ei tarvitse enää juosta. Hitaamminkin kiiruhtamalla olen ehtinyt, eivätkä mahdolliset rästit ole jääneet pysyviksi rästeiksi. Mahdolliset vastalauseet voi torjua toteamalla, että päätöksiä tehdään hetkessä, kaikella muulla on toimitusaika.
Tuon päätöksen hintana tosin on ollut, että päivää on ajoittain joutunut venyttämään molemmistakin päistään. Niin menneinä viikkoinakin. Mutta sehän oli väärin ajoitetun Pääsiäisen vika. Normaalisti helmi-maaliskuulle enemmän tai vähemmän tasaisesti ajoittuvat rutiinit keskittyivät parille kolmelle viikolle.

Nyt voi jo sanoa, että hengissä selvisin - tälläkin kerralla. Univelkakin tuli jo kuitattua, joten tiistaina voi aloittaa uudet jakson ilman vanhoja rästitöitä. Nyt tähtäimenä on Juhannus. Se sentään on vain 3 päivää etuajassa. Kun Pääsiäinen jätti kolme ylimääräistä viikkoa, ovat edellytykset selvitä tästäkin jaksosta hengissä tavanomaista paremmat.