Olympialaisiin hypen vallassa valmistautuva Kiina vie omalaatuista demokratiaansa Tiibetiin. Kansallista yksimielisyyttä alleviivataan armeijan avulla; eri mieltä olevat vangitaan - elleivät ole sitä ennen päässeet hengestään. Olympia-hypeä kritisoivat eristetään vankilaan Manner-Kiinankin alueella.

Kun Pekingin olympiaisännyydestä päätettiin, oli yhtenä argumenttina Kiinan demokratiakehityksen ja ihmisoikeuksien kannustaminen. Tuollaista kannustamista ei kaiketikaan odotettu?
Kun nyt kiinalaisten on havaittu ymmärtäneen kansainväliset velvoitteensa perin nurinkurisesti, tulisi argumentin asianmukaisuutta arvioida uudelleen.
Olkoonkin kv-olympiakomitealle isonkin kipuilun paikka siirtää kisat muualle tai vaikka peruuttaakin ne, niin mielestäni se pitäisi nyt tehdä. Megaluokan spektaakkeli ei liene olympia-aatteen itsetarkoitus; ainakin uskoisin sen olevan urheilullinen, joten vaatimattomammatkin kisat pitää olla hyväksyttävissä. Riittävän suuria areenoita löytynee valmiina, varsinkin jos niitä jaetaan parin kolmen kaupungin kesken. Majoitustilaakin löytynee kohtuullisin järjestelyin. Ei välttämättä luxus-sviittejä kaikille joukkueenjohtajille, vai sekö onkin olympia-aatteen oleellisin tekijä?

Ei kilpailujen peruuttaminenkaan kovin maailmaa mullistavaa olisi. Onhan niin käynyt ennenkin, vuosina 1916, 1940 ja 1944 - sotatilan vuoksi silloinkin. Onhan Kiina käytännössä sotatilassa Tiibetin alueelle julistaman poikkeustilan ja uutissulun vuoksi. Lähelle peruutusta päästiin myös 1980 Moskovassa, kun peräti 47 maata boikotoi kisoja. Sodasta ja ihmisoikeuksista Afganistanissa silloinkin kiisteltiin.