Eduskunnassa parhaillaan meneillä olevassa välikysymyskeskustelussa valtion omistajaohjauksesta ja erityisesti Kemijärven ja Summan tehtaiden lakkauttamisesta PM Matti Vanhanen painotti yhteenvetopuheenvuorossaan sellu- ja paperiteollisuuden menekkivaikeuksia. Vanhasen mukaan edes maailmanlaajuinen huippusuhdanne ei ole riittänyt, vaan sellu- ja paperisektorilla on vallinnut menekkipula.
Timo Soini puolestaan viittasi Perussuomalaisten ryhmäpuheessa Stora Enson puitteissa Kemijärven yksikön hyvään kannattavuuteen; yhtiön heikko tuotto on johtunut vaikeuksista muissa yksiköissä ja toiminnoissa. Yksiköiden kannattavuuden jatkumiseen ovat muutkin tahot luottaneet tarjoutumalla ostamaan lakkautettavat yksiköt ja jatkamaan niiden tuotantoa.

Vanhanen itse asiassa kertoi, että tuotantokapasiteettia on maailmanlaajuisesti liikaa, sitä pitää supistaa. Supistamisesta ei kuitenkaan ole kyse silloin, kun poistettavan yksikö tilalle rakennetaan vielä enemmän kapasiteettia muualle. Vanhanen siis tietää, että ainakaan Stora Ensolla ei ole suunnitteilla uuden kapasiteetin rakentamista. Toisenlaisiakin arvioita on esitetty, mm. investointihaluista Venäjällä.

Noihin uusiin mahdollisiin tuotannonsupistuksiin viitaten Vanhanen kysyi, missä on välikysymyksen perustelut silloin, kun ilmoituksia uusista supistuksista tulee.
Vastaavasti on kysyttävä, missä on Vanhasen ja koko hallituksen vastauksen perustelut silloin, kun erityisesti Stora Enso ilmoittaa uudesta investoinnista muualle, esimerkiksi Venäjälle?
Tuosta uskottavuudesta välikysymyksessä nimenomaan on kyse. Onko hallituksella luottamusta, jos uskottavuus puuttuu sen eduskunnalle antamista selvityksistä?