Hallituksen sisällä puhkesi koskisota EKM Mauri Pekkarisen ilmoitettua tuovansa hallitukseen energiaselvityksen, joka sisältää Kollajan ja Vuotoksen altaat. Ratkaisuaan Pekkarinen perustelee velvollisuudellaan tuoda hallituksen käsiteltäväksi kaikki vaihtoehdot, joilla Suomen uusiutuvan energian osuus 38 % saadaan täytettyä; nykyinen uusiutuvien osuus Suomen n. 320 TWh kokonaiskulutuksesta on 32%, joten kurottavaa on lähes 20 TWh. Tavoitetta voi verrata ydinvoimaan, jonka osuus Suomen energiatuotannosta on 22 TWh. Tai 11-14 TWh:n vesivoiman tuotantoon.
Kukahan pöljä tuollaisen tavoitteen meni hyväksymään?

Erillislakia tekoaltaista Pekkarinen ei kuulemma ole esittelemässä.
PM Matti Vanhanen tyrmäsi Pekkarisen haaveet vesilain avaamisesta, mutta ilmoitti tukevansa allashankkeidenkin tuomista hallitukseen. Ota tuosta nyt selvää.

Vihreille Kollajan ja Vuotoksen hankkeet ovat ydinvoiman ohella kynnyskysymyksiä. Samalla he kuitenkin ilmoittavat sitoutuneensa hallitusohjelmaan kirjattuun vesivoiman merkittävään lisäämiseen.
Fysiikka ei näköjään ole vihreitten vahvimpia osaamisalueita. Vesivoimaloiden teho riippuu suoraan massavirrasta ja putouskorkeudesta. Kumpaakohan vihreät ovat ajatelleet suurentaa?
Hallitusohjelmaan kirjattu vesivoiman tehostaminen tarkoittaa nimenomaan uusia säännöstelyaltaita, joilla vältetään tulvien aikaiset ohijuoksutukset. Olemassa olevien voimaloiden tuotantoa voidaan kohottaa tuon ohijuoksutuksen verran. Ohijuoksutusten vähentäminen ilman säännöstelyaltaita rinnastuu havaintoon, ettei voimaloita tarvita, koska sähköä saa pistorasiasta.

Sinänsä hieno oivallus Pekkariselta, että nyt hallitus - vihreät mukaan lukien - joutuu valitsemaan, mitkä keinot otetaan käyttöön; EU:n asettamista tavoitteita tinkiminen ei tulle kyseeseen. Tuulivoimankaan lisääminen ei ole kuin korkeintaan osaratkaisu, koska se välttämättä tarvitsee tyynien pakkaskausien ajaksi samansuuruisen korvaavan nopeasti käyttöön otettavan kapasiteetin. Jos se aiotaan toteuttaa uusiutuvalla energialla, päädytään väistämättä vesivoimaan. Kollajalla ja Vuotoksella on laskettu saatavan yhteensä runsaat 0,5 TWh - vastaa nykyistä tuulivoimatuotantoa yli 3-kertaisena -, joten koskiensuojelulainkin raottamisesta jouduttaneen vielä keskustelemaan.

PM Vanhanen ja TVM Tarja Gronberg viittasivat hallitusohjelmassa sovittuun yksimielisyysvaatimukseen. Se ei ole ongelma; kysehän on pohjimmiltaan vain siitä, onko hallitus yksimielinen vihreitten kanssa vai ilman vihreitä. Olen taipuvainen uskomaan jälkimmäiseen, varsinkin kun jo nyt tiedetään lisäydinvoimankin rakentamisen tulevan tämän hallituksen käsiteltäväksi. Lähinnä jännitän enää vain sitä, pyörivätkö vihreät tälläkin kerralla tuuliviirinä hallituksen oviaukossa. Ja kuinka kauan tällä kerralla.
Tuskin vihreät osasivat arvatakaan, kuinka suuri hintalappu ministeriauton kyydille pantiin.