Runsas puoli vuotta sitten, 4.6.2007, Jyväskylän kaupunginhallitus esitteli valtuuston hyväksyttäväksi vuosille 2008 - 2017 laatimansa mahtipontista maankäytön toteuttamisohjelmaa. Tuossa KYMPPI(R)2007 -ristityssä ohjelmassa esitettiin luovutettavaksi vuosittain 200 omakotitalotonttia; aikaisemmin määrä oli ollut 100 tonttia/v.
Muilta osin ehdotus kelpasi valtuustolle sellaisenaan, mutta Riitta Tynjä (SKP) esitti omakotitalojen tonttitarjonnan pitämistä entisellään. Jaana Haapasalon (SKP) kannattama ehdotus kaatui äänin 45 - 3.

Tänään, runsas puoli vuotta myöhemmin, hallitus oli tullut katumapäälle. Valtuustoon tuotiin tiedoksiantomenettelynä kaavoitusohjelma vuosille 2008 - 2010, johon oli sisäänleivottuna karu totuus: kahtasataa tonttia ei ole tarjottavana vuosittain. Hallitus siis päätti, että valtuuston sen omasta esityksestä tekemä päätös on "toivomusluontoinen" ja se kumotaan, pienen vähemmistön ehdotus toteutetaan. Ratkaisustaan se ilmoitti valtuustolle tiedoksiantona. Perussuomalaisten ainoan edustajan Kauko Tuupaisen esitys asian palauttamisesta ja tuomisesta valtuustoon päätösasiana raukesi kannatuksen puuttumiseen.

Valtuuston päätösten kumoaminen kaupunginhallituksessa on Jyväskylässä niin yleinen käytäntö, että voitaneen täydellä syyllä puhua Jyväskylän mallista. Valtuuston informoiminen päätösten kumoamisesta vain tiedoksiantona on mallissa oleellista; valtuutetut voivat vain keskustella asiasta, siitä ei voi tehdä päätöstä. Asian voisi tietysti palauttaa ja tuoda uudelleen valtuustoon päätösasiana, mutta Jyväskylän valtuutetut näköjään suhtautuvat siihen samalla periaatteella kuin eräs minulle tuntemattomaksi jäänyt blondi kolmireikäiseen kummajaiseen nimeltä alushousut: "liian vaikeaa - ei ole mun juttu".
Valtuuston puheenjohtajallakin voisi olla sanansa sanottavana; ei hyväksyisi tiedoksiantomenettelyä esityslistalle. Tointa hoitavalla Henna Virkkusella (kok) saattaa olla jokin muu selitys tuon menettelyn hyväksymiselle.