Viime viikolla kansalaisia kohahdutti shokkiuutinen laajasta sukupuolisesta häirinnästä eduskunnassa; jopa kolmannes eduskunnan naispuolisista henkilöistä oli joutunut sen kohteeksi. Sittemmin uutinen liennytettiin virheelliseksi tulkinnaksi: vain vastaajista kolmannes oli kokenut sellaista. Vastaamattomat mukaan lukien osallisia olisikin vain noin 10%. Iso osuus sekin. Ei ihme, että jopa puhemies Sauli Niinistö haettiin esiin kertomaan nollatoleranssista.
Eräitä keski-iän kultaisemmalla - vai pitäisikö sanoa harmaammalla - puolella olevia kansanedustajia mainittiin ihan nimellä. Nimeltä mainituista ainakin Tero Rönni vaati tuohtuneena hänet nimeltä maininneita tulemaan itse nimellään julkisuuteen. Kohtuullinen vaatimus.

Ei juttu niin ainutlaatuinen ole kuin aluksi saattaisi kuvitella. Ei eduskunta siltä osin muistakaan työpaikoista poikkeava, etteikö sielläkin miesten ja naisten välistä jännitettä ilmenisi. Elämälle vierasta ja seniiliyteen viittaavaa puuttuminen kylläkin olisi. Onhan se jopa ihmiskunnan olemassaolon edellytys.
Eduskunnassa ilmennyttä seksuaalista häirintää selviteltiin edellisen kerran runsas 10 vuotta sitten TV-haastattelujenkin kautta. Tuolloin esimerkiksi keskimääräistä tuhdimpi kokoomuslainen naiskansanedustaja, sittemmin europarlamentaarikkonakin toiminut Ritva Laurila vahvisti silmät hehkuen joutuneensa henkilökohtaisesti seksuaalisen häirinnän kohteeksi. Tarkemmin yksilöiden hän kertoi, kuinka kahvilan jonossa eräs mieskansanedustaja oli ohi kulkiessaan sanonut: "Mitäs tytöt."
Tuolla kriteerillä viattomia taitaa olla perin harvassa; oma rankkauksenikin lienee vallan hurja. Jossakin törkeää hurjemman ja hurjaa törkeämmän välissä. Luulisin.

Miesten kokemaa vastaavaa häirintää ei liene tutkittukaan. Ja tuskin sellaisesta kattavaa kuvaa saataisiinkaan; suurin osa miehistä mitä ilmeisimmin haluaa kärsiä sellaisesta kohtalostaan hiljaisesti myhäillen. Perin harvinaisia julkistuksia oli esimerkiksi Toimi Kankaanniemen kertomus nettiblogissaan kuinka Liisa Hyssälä "tuli tapansa mukaan liki. Aivan liki." Ei Toimikaan hirveän loukkaantuneelta vaikuttanut, olipahan vain hyvillään, ettei valokuvaajia osunut paikalle. Voin hyvin kuvitella, millaisen ryöpytyksen kohteeksi Toimi, kristillisin silmin maailmaa katseleva mies, olisi joutunutkaan.

Lisäys 2.2.2008 Tuo raportti on kuulemma ollut julkinen ja jopa eduskunnan käsiteltävänä n. puoli vuotta sitten. Mistä keittiöstä se nyt vedettiin julkisuuteen ja mikä oli kokkien tarkoitus julkistamiselle?