Keskustan puoluesihteeri Jarmo Korhonen ilmoitti haluavansa Stora-Enson Kemijärven päätöksen puoluehallituksen arvioitavaksi. Puolueen puheenjohtajan PM Matti Vanhasen mukaan valtiovallan ei pidä puuttua yhtiön toimivan johdon ratkaisuihin. Korhosen mukaan "asiassa on kyse Lapin ihmisten hyvinvoinnin ja elinvoimaisuuden sekä kotimaisen teollisuuden ja omistajuuden puolustamisesta". Siinä hän mitä ilmeisimmin on oikeassa.
Mutta kahteen suuntaan ei voi yhtä aikaa kumartaa, joten itse asiasta he molemmat eivät voi olla oikeassa. Jos taas Korhonenkin katsoo, että valtiovalta ei voi puuttua yhtiön toimivan johdon päätöksiin, mutta kepun puoluehallitus voi, niin pitää kysyä, millä mandaatilla se asiassa toimisi? Kuinka suuren osuuden kepu omistaakaan Stora-Ensosta? Ei kai Korhosen ajatuksena ole, että mikä on yhteiskunnan omistamaa, se on kepun omistamaa, ainakin sen käytöstä päätetään kepu puoluehallituksessa. Vai olisiko sittenkin?

Kepun sattumapuheenjohtaja ja untuvikkopuoluesihteeri ovat useista muistakin asioista veisanneet täysin eri nuoteilla, esimerkiksi EU-kysymyksistä. Ulkopuolisesta saattaa vaikuttaa siltä, että kepu olisi hajaannuksen tilassa. Noin ei ilmeisesti kuitenkaan ole, ainakaan jos uskomme kepun viime viikonlopun kuntapäiviltä tihkuneita tietoja: vaali-innostusta nostamaan kutsuttu monitoimikonsulentti Jari Sarasvuo kehotti puoluetta kosiskelemaan etenkin niitä, jotka eivät äänestä kepua. Siitä neuvosta tuskin olisi kannattanut maksaa Sarasvuolle palkkiota; kasvava vaalikannatus on tunnetusti löydettävissä vain niistä ryhmistä, jotka äänestivät aikaisemmin jotakin muuta.

Kepu on asettanut kentälleen jyrkän vaatimuksen, että kaikissa kunnissa on asetettava täydet ehdokaslista - muu ei kuulemma tule kysymykseenkään. Ehdokkaitten kalasteluun ollaankin kuulemma ottamassa aivan uusia konsteja. Uhkailun tai kiristyksen teille kepu ei ryhtyne; sellaisen julkitulo netin kautta olisi nähdäkseni paitsi väistämätön, myös nopea. Tarjolla lienee porkkanoita. En erehtyne paljoakaan, jos ehdokaskandidaateille tarjotaan nk "vapaita käsiä" vaaliteemoissaan. Vaalien jälkeen sitten palattaisiinkin PM Vanhasen jo EK-vaalien alla ilmoittamaan tilanteeseen: "ehdokkaat puhuvat mitä puhuvat, mutta puolue päättää".
Kepu aikoo siis kalastaa molemmat rannat jo ehdokasasettelusta lähtien, kumartaa - ja samalla pyllistää - komeasti kaikkiin suuntiin. Vaalien jälkeen saalis pannaan samaan koriin, ja sen käytöstä päättää puolueen johto.

Uusi tuo menetelmä ei kuitenkaan ole. Kokoomus käytti sitä jo viime eduskuntavaaleissa. Uutta on enintään havainto, kuinka hyvin se vaalikentillä toimi - 10 lisäpaikkaa on kiistaton todistus. Kovan ryöpytyksen kokoomus kylläkin sai lupaustensa pettämisestä, mutta vaalitulokseen sillä ei enää ollut vaikutusta.
Summa summarum: Kepun uudet keinot ovatkin vanhan toistoa; kepu pettää aina. Mutta kukapa nyt tuttua teurastajaa epäilisi?