Iltasanomat kertoi neljän EU-maan oikeistojohtaja suunnittelevan uuden isänmaallisen puolueen perustamista Eurooppaan.
Isänmaa-käsitteen laajenemisesta koskemaan Eurooppaa ei kuulemma kuitenkaan ole kyse, kansallisvaltioissa pysyttäisiin edelleen. Ajatuksen paradoksia johtajat eivät näe. heidän mukaansa arvot ovat tuosta ilmeisestä ristiriidasta huolimatta yhteiset: "taloudellinen ja poliittinen riippumattomuus, kristinuskon arvojen säilyttäminen sekä vahva kanta maahanmuuttoon".

On hieman vaikea kuvitella esimerkiksi ranskalaisen patriootin haltioituvan bulgarialaisten patrioottien poliittisesta menestymisestä, puhumattakaan että hän omalta osaltaan jopa tukisi sellaista. Vahvat sisäiset ristiriidat tuntuvat todennäköisemmältä. Sellaistahan on jo suomalaisena pilottihankkeena kokeiltu - huonolla menestyksellä. Puoluejaostojen johtajina toimivat Aarne Saarinen ja Taisto Sinisalo.
Yhteinen nimittäjä löytynee tuosta viimeksi mainitusta arvokriteeristä, vahvasta kannasta maahanmuuttoon. Jean-Marie Le Pen ja Jörg Heider eivät liene kaukana. Molemmillahan tuo kriteeri oli vahvasti esillä, he vain kutsuivat sitä kansallismielisyydeksi. Vastaavaa rotuhygieniaa ajoi myös eräs Aadolf Hitler aikoinaan.
Vaikka yksi tavoite olisikin yhteinen, niin kansallisten tavoitteiden yhteensovittamisessa tulee varmasti olemaan ongelmia. Veikkaan hankkeen kuolemista lähtökuoppaansa, tai ainakin lennon loppumista lyhyeen. Enkä ole pahoillani kummastakaan.