Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskus MTT tutki elintarvikkeiden ympäristöystävällisyyttä ja päätyi suositukseen "syökää vihanneksia". Jopa kasvihuoneviljely havaittiin MTT:n tutkimuksessa hyväksi; energiaa kylläkin kuluu, mutta vesistöjä rehevöittävä vaikutus on vähäinen.

Vihanneksia suosiva järjestö, Vegaaniliito, on myös laskeskellut energiatehokkuuksia ja totesi esimerkiksi kurkun energiakertymästä 56 MJ/kg kuluvan kasvihuoneviljelyssä 54 MJ/kg - ja "keinovaloa käytettäessä energiakulutus vielä lisääntyy". Tomaatin kasvihuoneviljelyn energiatehokkuuden vegaaniliitto totesi kurkkuakin huonommaksi.

Jotakin oleellista MTT kuitenkin näyttää jättäneen huomioimatta: vihanneksilla ei normaalia energiatarvetta pysty kohtuudella täyttämään. Esimerkiksi kurkkuja tai kaalia pitäisi syödä päivitän 25-30 kiloa, ruumiillista työtä tekevien vielä enemmän.
Toisaalta ajankohdan megatrendi on energian kulutuksen ja aivan erityisesti fossiilisten polttoaineiden käytön vähentäminen. Juuri Balilla pidetty ilmastokokous taisi sittenkin olla turha: suurin ongelma ei olekaan energian kulutus, vaan ravinteiden kulkeutuminen vesistöihin. Turvetuotantoa lobbaavan KTM Mauri Pekkarisenkin kannattaisi ehkä siirtää katseensa taivaalta ulapalle.

Olipa hyvä, että MTT julkaisi tutkimuksensa juuri nyt. Kinkun hankinnan ehtii vielä peruuttamaan ja korvata sen ituviljelmällä; ehtii hyvinkin jouluksi.