Keskisuomalainen-lehti toivotti hyvää joulumieltä pääkirjoituksessaan 24.12.07:
"Stora Enso on joutunut kiusalliseen tilanteeseen, kun sen kannattamattomaksi ja lopetettavaksi julistamalle Kemijärven sellutehtaalle on ilmaantunut uskottava ostajaehdokas."

Totta toinen puoli: Stora-Enso lakkauttaa Kemijärven tehtaan, mutta kannattamaton se ei ole. Viimeisen 10 vuoden aikana yksikkö on tuottanut Stora-Enson kassaan runsaat 100 miljoonaa euroa. Ehkä se yhtiön uunituoreen toimitusjohtaja Jouko Karvisen mielestä ei ollut tarpeeksi.
Noin kolmannes tuosta summasta on siirtynyt verottomana konserniavustuksena emoyhtiölle. Emoyhtiö sai myös "korkotuottoja" kun valtion Kemijärven yksikölle antama 47 miljoonan euron investointiavustus tulkittiin yksikön velaksi emoyhtiölle. Siitä on kertynyt vuosien saatossa lähes 60 miljoonan euron rahavirta.

Julkisuudessa on kerrottu toinenkin syy Kemijärven yksikön sulkemiselle: Myös Norrsundetin sellutehdas Ruotsissa suljetaan; sille asetettiin ehdoksi yksikön sulkeminen Suomessakin.
Yhteistä yksiköille on, että molemmat ovat olleet kannattavia ja kummallekin on ilmaantunut vakava ostajaehdokas. Kemijärven sellutehtalle jatkajaksi ilmoittautui Ruukki Group ja Norrsundetin yksikölle Lennart Holm ranskalaisen riskisijoitusyhtiön PAI Partnersin lukuun.

Vaikka pääkirjoituksen ilmeisenä pontimena olikin tukea Kemijärven yksikön ostajakandidaattia, olisi sanat kannattanut asetella ainakin viitteellisesti totuutta vastaavasti.
Jouko Karvisen ilmeisenä visiona on parantaa yhtiön tulosta joko kapasiteetin pienenemisellä aikaansaadun hinnannousun kautta, tai lähiaikoina kuultaneen merkittävästä investoinnista jossakin halvan raaka-aineen maassa. Veikkaan jälkimmäistä, sillä pelkästään pois jäävän nettotuloksen kompensoimiseksi on hinnannousun oltava huomattava; siitäkin Stora-Enson kilpailijat korjaisivat Jack-potin.

Mutta ovatko valtion omistajaohjauksesta vastaava ministeri Jyri Häkämies sekä yhtiön hallituksessa istuvat KTM:n ex-virkamiehet Matti Vuoria ja Ilkka Niemi (hallituksen vpj) tietoisia Karvisen visioista?
Investointiveikkaustani tukee sekin, että Jouko Karvisen veli Jarmo Karvinen on Metso Paper Services -liiketoiminnan Euroopan alueen johtaja; investointi tapahtunee Venäjälle.