Iltalehti uutisoi tutkimuksesta, jonka mukaan Suomi on entistäkin voimakkaammin jakaantunut ja jakaantumassa kahtia: suhteellinen köyhyys on lisääntynyt vuodesta 1994 lähtien. Samanaikaisesti suurituloisimmat ovat kasvattaneet tulo-osuuttaan voimakkaasti. Ylin 1%:n fraktiili on kaksinkertaistanut tulonsa ja sen varallisuus on jo 63-kertainen keskivertotalouteen. Ero köyhimpään väestönosaan on vielä huikeampi.
"Suomi jakautuu jatkuvasti yhä rikkaampiin ja toisaalta yhä suurempaan köyhien joukkoon, sanoo tulo- ja varallisuuseroihin perehtynyt professori Matti Tuomala. Tuloerojen kehityksessä on hänen mukaansa ollut selvä trendi 10-15 viime vuoden ajan."

Nykyisen hallituksen toimet eivät ole vielä ehtineet tuohon juurikaan vaikuttaa, vaikka se jatkaakin edeltäjiensä linjoilla. Kehitys on peräisin SDP:n hallituskaudelta.
Ei siis ihmekään, että viime eduskuntavaalien alla oppositiopuolue kokoomus esitteli ylpeänä, kuinka kaikki heidän edellisten vaalien alla antamat lupaukset ovat toteutuneet. Keskusta-SDP –hallitus toteutti ne. Koukkasi osin kokoomuksesta oikealta ohikin; kokoomuksen 20-vuotinen haave varallisuusveron poistamisesta toteutui Eero Heinäluoman kabinettisopimuksella EK:n kanssa.

Jyrki Kataisen mielestä "kaverin onnistuminen" ei ole muilta pois. Kansantalous ja sen kasvu ovat kuitenkin rajallisia; yhden muita suurempi siivu tarkoittaa väistämättä, että muiden siivu on vastaavasti pienempi. Kataisen teoria saattaisi pitää paikkansa, jos ne suuremman siivun haalineet olisivat kasvattaneet kansakunnan varallisuuskakkua vähintään ylimääräisen annoksensa verran. Noin ei kuitenkaan ole käynyt. Kokonaisia tuotantolaitoksia halpamaihin ulkoistamalla sijoittajien voitot ovat saattaneet kasvaakin, mutta Suomen kansantalouskakku on vain kutistunut.
Jopa Fortumin optiot, jotka selitetään osakkeenomistajien maksamiksi, ovat viimekädessä Fortumin asiakkaitten, sähköä käyttävien kansalaisten, pussista kahmittuja.
Osakkeenomistajat eivät harjoita diakoniaa, vaan odottavat saavansa sijoittamaansa summaa suuremman tuoton. Se voidaan maksaa vain yhtiön voittovaroista, siis ylihinnoitetulla sähköllä. Fortumin liikevaihdosta onkin joka kolmas euro voittoa. Vielä sillä on hieman kurottavaa entisen kauppaneuvoksen "rosenttiin": kun markalla osti ja kahdella möi, tuli "rosentti" voittoa.