Eduskunta ja presidentti Tarja Halonen vahvistivat hoitajalakon murtamiseen tähtäävän pakko(hoito)lain. Toiveet, ettei kolme kuukautta voimassaolevaksi säädettyä lakia tarvitsisi käyttää lainkaan, ovat yhteiset, mutta siihen yhteiset näkemykset loppuvatkin. Kokoomus syyttää hoitajia potilaiden terveydellä kiristämisestä, hoitajat kokoomusta vaalilupauksensa pettämisestä.
Sairaanhoitopiirit ja lääninhallitukset ryhtyivät täyttämään tuota "yhteistä toivetta" aloittamalla täytäntöönpanotoimet jo ennen lain lopullista vahvistamista.

Eivät hoitajat ainakaan kovin väärässä ole, Katainen vain näyttää aktiivisesti(?) unohtaneen vaalien alla esittämänsä lupaukset. Eräässä niistä, YLE:n vaalikoneessa, Jyrki Katainen toisti esityksensä tasa-arvotuposta selittäen kokoomuksen tavoitetta:
"Mitä enemmän naisvaltaisille koulutetuille aloille maksetaan yli yleisen korotustason, sitä enemmän olemme valmiit nostamaan kuntien saamia valtionosuuksia. Esitämme, että valtio siis maksaa kunnille sen osuuden naisvaltaisten alojen palkankorotuksesta, joka ylittää yleisen korotustason."

Lupaus oli hyvin linjassa kokoomuksen talouden dynamiikasta esittämien teesien kanssa. Erityisesti veronalennuksilla aikaan saatu ostovoiman kasvu oli – edelleen kokoomuksen mukaan – omiaan lisäämään talouden dynamiikkaa ja sitä kautta kasvattamassa työllisyyttä ja myös verotuloja.
Jotakin näyttää jääneen sanomatta, kun nyt hoitajien palkankorotuksilla syntyvä ostovoiman lisäys onkin talouden dynamiikan sijasta aiheuttamassa julkisen talouden romahtamisen. Kuntien valtionosuuksien kasvattamisen sijasta hallitus VVM Kataisen esittelystä leikkaa valtionosuuksia 2% ja torjuu hoitajien palkankorotusvaatimukset.
Kai hoitajat kuitenkin kuuluvat ryhmään "naisvaltaiset koulutetut alat"?

Ilmiselvästi n. 2000 euroa ansaitsevat hoitajat käyttäisivät palkankorotuksensa ruuan ja vaatteiden hankintaa, osa ehkäpä omaan virkistäytymiseenkin. Pörssiin noista rahoista tuskin hakeutuisi mainittavaakaan osaan. Ehkä se onkin kokoomuksen tarkoittaman talouden dynamiikan ehto; suurituloisille annettavat veronalennukset näkyisivät pörssin vilkastumisena. Sitä ei vain haluta sanoa ääneen.

Tuossa YLE:n vaalikoneessa Katainen vakuutti uskottavuutensa alleviivaamiseksi:
"Kokoomus ei osallistu kilpailuun siitä, kuka lupaa eniten, mutta kokoomus aikoo voittaa kilpailun siitä, kuka pitää lupauksensa."
Avoin kysymys Jyrki Kataiselle: Vastaako nyt kuullut tarjoukset ja pakko(hoito)laki sitä, mitä kokoomus vaalien alla lupasi? Ja arvioidaanko kokoomuksessa nyt nähdyillä toimenpiteillä päästävän edes pistesijoille tuossa kilpailussa lupausten pitämisestä?