NATO:n pääsihteeri Jaap de Hoop Scheffer kävi Suomessa kertomassa, että NATO:on liittyminen on Suomen oma asia. Lähetystöneuvos Vladimir Kozinin taannoiset arviot Venäjän mahdollisista reaktioista olivat hänelle kuulemma tuttuja.

Epäilemättä Jaap de Hoop on oikeassa tuon päätösvallan suhteen. Epäilemättä hän muistanee myös sen, oliko Kuuban ns. yhteistyö 45 vuotta sitten silloisen Neuvostoliiton kanssa Kuuban itsensä päätettävissä, vai olisiko sen pitänyt ottaa päätöstä tehdessään huomioon myös naapurimaansa mahdolliset reaktiot.
Tuolloin – nykyisin vallitsevan yleisen käsityksen mukaan – kolmannen maailmansodan alkaminen oli minuuteista kyse; etenkin Kuuban "itsenäisen päätöksentekoon" vastalausettaan esittänyt Yhdysvaltojen presidentti John F. Kennedy oli sormi liipaisimella. Konkreetisesti.

Jos historiasta halutaan jotakin oppia, niin ainakin tuosta episodista kannattaa painaa visusti mieleen, että myös naapurimaalla on vastaava oikeus päättää tarpeellisiksi katsomistaan vastatoimista. Eivätkä ne välttämättä ole ainakaan keskinäistä luottamusta lisääviä; huonoimmassa tapauksessa niitä "turvatakuita" joudutaan testaamaan käytännön tasolla.