Tuusulan Jokelan koulun dramaattiset tapahtumat täyttivät eiliset mediat. Ainakin psykologian asiantuntijat olivat hyvin huolestuneita nuorten mielenterveysongelmien yleisyydestä ja ilmenemistavoista. Aiheellisesti. Aiheellinen oli myös muistutus, että tämäkin hallitus leikkasi nuorten psykiatriseen hoitoon kohdennettuja määrärahoja entisestään n. 4,5 miljoonalla eurolla. Tiedotustilaisuuteensa laajalla rintamalla kokoontunut hallitus tarjosi vain kriisiterapiaa, PM Matti Vanhanen valtakunnallista suruliputusta.

Jokelan koulussa niitettiin satoa, syvä osanottoni asianosaisille läheisineen.
Mutta mitä kylvettiin?

Alko teki 60-70-luvuilla rottakokeita; ainakin silloin uskottiin(?) rotan yhteiskuntakäyttäytymisen muistuttavan ihmisen vastaavaa. Kaikki ylitiheiksi päästetyt yhteiskunnat päätyivät katastrofiin: yksilöitten käyttäytyminen muuttui aggressiiviseksi, usein letaalisin seurauksin.
Yhdenmukaisuus keskittämispolitiikasta havaitun kehityksen kanssa on hämmästyttävä.

Kun työnsaanti ja sitä kautta elinmahdollisuudet pienemmällä paikkakunnalla heikkenevät, lähtevät ensi parhaat. Heillä on vaihtoehtoja. Seuraavaksi lähtevät heikoimmat. Heillä ei ole vaihtoehtoja.
Kun nuo heikommat eivät löydä sitä onnea kaupunkien lähiöistäkään, on syrjäytymis- ja sosiaalisten ongelmien kierre valmis. Heillähän ei ole sitä sukulaisten ja ystävien turvaverkostoakaan, mikä heillä oli entisellä asuinpaikallaan, ennen kasvukeskuksen lähiöön siirtymistään.

Noiden "kilpailuyhteiskunnan rattailta pudonneitten" lapsilla on vanhempiaankin heikommat lähtökohdat elämälleen. Syrjäytyminen alkaa jo koulussa, usein hiekkalaatikon reunalla; moottorina lelujen/harrastusvälineiden puute/huonous, ei ole merkkivaatteita jne. Vanhempien epäsosiaalinen (korvike)käyttäytyminen paitsi pahentaa tilannetta myös antaa käyttäytymismallin ongelmien kohtaamiseen. Lisää "virikkeitä" löytyy jengeistä ja "yhteiskuntakriittisiltä" nettisivuilta; "mamoilu" ei anna "katu-uskottavuutta". Pitää olla "kovis".

Koulut on "saneerattu" suuryksiköihin ja suurluokkiin, joissa opettajilla ei käytännössä ole mitään mahdollisuutta huomioida yksittäisen oppilaan erityistarpeita. Kouluavustajatkin on poistettu "tarpeettomina kustannuserinä". Mielenterveyspalveluja ei saa kuin suurella rahalla, yksityisesti. Tosin sillähän voidaan hoitaa vain oireita, "pyyhkiä takapuoli" sitten kun "löysät on jo housussa".

Mutta tuo kaikkihan on jo moneen kertaan julkituotu sosionomien ym. raporteissa. Kokoomuksen "korvaan" - niinhän se iskulause kuului? - se ei näytä kuuluneen. Tai siitä ei ole välitetty, koska "kilpailukyky on turvattava".

Globalisaatio tarvitsee pomminpolkijansa.
Hallitusohjelmassa keskeiseksi tavoitteeksi kirjattua metropolipolitiikkaa toteutetaan "parantamalla kilpailukykyä" vähentämällä nuorten psykiatrisesta hoidosta 4,5 miljoonaa euroa ja lyhentämällä valtion velkoja 2,5 miljardia. Omaa "kilpailukykyään" poliittiset puolueet kasvattivat lisäämällä puoluetukea 2,5 miljoonaa. Tuusulan ammuskelijan T-paidan slogan "HUMANITY IS OVERRATED" (inhimillisyys on yliarvostettu) sopinee sellaisenaan ainakin markkinauskovaisten vaali-/tunnuslauseeksi.