Jokelan kouluturman tapahtuvat alkavat täsmentyä. Aikataulussa ilmenevään kummallisuuteen ei ole vielä puututtu. Tapahtumapäivän tiedotustilaisuudessa esitetty versio:
   11:44 Hälytys tuli
   11:55 Poliisipartio koululle
   xx.xx Poliisi "käskyttää" eteisessä näkemäänsä ampujaa, tämä ampuu kohti
   12:04 Viimeinen poliisin kuulema laukaus
   13:53 Ampuja löydettiin WC-tiloista ase vierellään (Karhu-ryhmä)
   15:00 HUS:n valmiustila purettiin klo 15 mennessä
   15 - 16 Oppilaat päästettiin ulos klo 15 jälkeen, osa odotti yli 4 tuntia
   16:xx  Tieto itseään päähän ampuneen Auvisen löytymisestä poliisin johtokeskukseen
   17:00  tilanne koululla ohi.

Tunti 50 minuuttia odotettiin, ilmeisesti Karhu-ryhmää. Sitten odotettiin jälleen tunti, mutta mitä?
Odottajan aika on tunnetusti pitkä, tuossa tilanteessa varmasti sitäkin pitempi, olihan odottajissa haavoittuneitakin.
Kun ampujalla kerrotaan olleen satoja panoksia – hän käytti 76 –, niin uhreja on "vain" kahdeksan pelkästään siksi, että ampuja "päätti" itse operaationsa. Poliisi – paikalla noin 100 miestä - oli näköjään antamassa hänelle lähes kaksi tuntia enemmän aikaa.

Viimeisten oppilaiden vapauttamisen viipymistä on selitetty sillä, että luokkien ovet olivat lukossa ja ne jouduttiin murtamaan auki. Minkähän laiset välineet poliisilla oli käytössään, jos murtautuminen kesti runsaat 2 tuntia, sairaalan valmiustilan purkamisen jälkeenkin vähintään tunti? Henkilöresurssejahan oli paikalla enemmän kuin murrettavia ovia, jokunen opettajakin luokkien avaimineen.
Toisaalta, luulisi luokista pääsevän ulos murtautumattakin – tulipalon varalta sellaisia loukkujahan ei saisi olla -, joten kuuluttamalla riittävän uskottavasti tilanteen olevan ohi ja koulu poliisin kontrollissa olisivat luokkiin sulkeutuneet ehkä avustaneet ovien "murtamisessa".

Oppilaiden "vapauttamisen" kesto vaikuttaa entistäkin kummallisemmalta, kun ensimmäisten partioitten kanssa yhtä aikaa koululle tullut kenttäjohtaja kertoo, että sisään päätettiin mennä heti. Jos päätös pantiin myös täytäntöön, niin kovin verkkaista poliisin eteneminen on ollut. Ehkä tapahtumasta tehtävässä suurtutkinnassa tuokin kysymys selvitetään.
Jokin selitys tutkinnanjohtaja Tero Haapalan torstaiselle lausunnolle aikataulun hitaudesta on saatava: "Odotimme, että paikalle saadaan riittävä määrä tukijoukkoja. Vasta sitten Karhu-ryhmä voitiin laittaa sisään."
Haapalan mukaan poliisin vakiintunut toimintaperiaate on, että ensimmäinen paikalle saapuva partio vain kartoittaa tilanteen, välittää tiedot kenttäjohdolle ja odottaa tukipartioita. Tuollaisessa aseenkäyttötilanteessa ei kuulemma voi rynnätä sisään heti kun ensimmäinen partio on paikalla. Ylittikö kenttäjohtaja siis toimintavaltuutensa ja heidät komennettiin takaisin ulos?

Kummallisuuksia on myös viimeisessä laukauksessa. Ensimmäisen version mukaan nuo 12:04 poliisia kohden ammutut olivat ne "viimeiset" laukaukset. Sen jälkeen on ammuttu ainakin yksi laukaus, se, joka surmasi ammuskelijan. Käyttääkö poliisi kuulonsuojaimia, vai miksi sitä ei kuultu vaikka oltiin koulussa sisällä? Vai oliko poliisi sisällä?
"Käskytyksen" tapahtumapaikkakin on näköjään vaihtunut. Luulisi tilannetta 45 metrin päästä tarkastelevan poliisin erottavan, oliko ampuja pihalla vain aulassa. Aula on se, jossa on seinät ympärillä.
Rehtorin ruumiin siirtämisessäkään ei pidetty kiirettä, kun ampuja ehti toiseen kerrokseen ja historian opettaja puolestaan sieltä pois; kertomansa mukaan hän näki ulos tullessaan aikuisen ruumiin oven suussa. Nk. "tutkinnallisista syistä" ruumista ei jätetty paikoilleen, koska se siirrettiin myöhemmin operaation aikana. Poliisien läsnä- saati sisälläolosta historian opettaja ei maininnut.

Kummallisuudet jatkuvat: Ampujan SSRI-lääkityksellä on jo vuosi sitten julkaistussa tutkimuksessa todettu olevan vakavia sivuvaikutuksia. Pahimmillaan ne voivat aiheuttaa itsetuhoista käyttäytymistä ja väkivaltaisia reaktioita. Joku kuitenkin tuollaisen lääkityksen oli hänelle määrännyt. Ei tunnu järkevältä, että hän olisi harrastanut netistä löytämäänsä omalääkintää. Eihän hän näyttänyt tiedostavan omaa tilaansakaan, ja nettituttavalleenkin hän kertoi lopettaneensa lääkityksen. 

Katso tapauksen aikataulu ja rekonstruktio
Tähän mennessä annetuissa selvityksissä on eräitä ristiriitaisuuksia, jotka kaipaavat lisäselvitystä.