Jokelan kouluturmasta vielä kerran:
Iltalehden haastattelema Jenni Rinne kertoi omasta kokemuksestaan:
"Kävelin kaverini kanssa koulun käytävällä, kun näimme kolme ammuttua miestä maassa. Lähdimme juoksemaan pihalle pakoon. Siellä meille huudettiin, että pitää mennä takaisin sisälle luokkaan ja lukita ovet. Meidät käskettiin pöytien alle piiloon, ovet piti teljetä ja valot laittaa pois. Sitten piti odottaa vain hiljaa."

Vähän ennen puoltapäivää sovittuun tapaamiseen opettajan kanssa pyrkinyt Anna-Liisa Vainio kertoi nähneensä käytävällä verilammikossa yhden henkilön, jota hän ensin arveli ensiapuharjoituksen kohteeksi. Sitten hän kohtasi käytävän kulman takana ampujan, Pekka-Eric Auvisen, joka ilmoitti, ettei opettajan tapaaminen sinä päivänä onnistuisi. Ampujan takana näkyneet kolme muuta uhria varmistivat Vainiolle, mistä oli kyse; uhrien lukumäärä varmistaa Rinteen ja Vainion paenneen samaa reittiä. Pakenemisestaan Vainio kertoi:
"Juoksin suoraan pihalla olleiden ambulanssikuskien luo ja kerroin mitä sisällä tapahtuu. He kertoivat olevansa tietoisia siitä ja odottelevansa poliisia."

Vainion paetessa poliisia odoteltiin, häntä ei käsketty palaamaan takaisin sisälle. Ohjeistus muuttui Rinteen ja hänen ystävänsä kohdalla. Rinteen läheinen ystävä löytyi sittemmin uhrien joukosta.

Rehtori Helena Kalmin pakenemisesta samasta ovesta Vainion ja Rinteen kanssa kerrotaan, että hän "näytti päättäneen palata ampujan luo". Ampuja teloitti rehtorin oven suuhun mafiatyyliin pakottamalla polvilleen ja ampumalla niskaan. Sen jälkeen hän ampui Kalmiin kuusi laukausta lisää – ja kaksi poliisia kohti.
Nuo kaksi laukausta hän ampui palattuaan uudelleen ulko-ovelle. Tuo varmistuu siitä, että niiden kerrotaan olleen viimeiset kuullut laukaukset. Auvisen laukausta omaan päähänsä ei näköjään kuultu; ilmeisesti poliisi ei ollut koulun sisällä sen aikana.
Sen sijaan rehtorin teloituksen ikkunasta nähneet oppilaat kertovat Auvisen tulleen sen jälkeen heidän luokkaansa, ampuneen television rikki ja ikkunaan. Sen jälkeen hän pudotti lippaan aseestaan; 7 laukausta Kalmiin, 1 televisioon ja kaksi ikkunaan = Sig Sauerin lippaaseen mahtuvat 10 patruunaa.

Vainio ja Rinne eivät ainakaan kertoneet nähneensä rehtorin ruumista oven pielessä. Vainiota ei käsketty takaisin sisälle; poliisia vasta odoteltiin. Rinne ystävineen käskettiin; ohjeistus oli siis muuttunut.
Seuraavaksi tuli rehtori Kalmi, oliko ohjeistus sama kuin Rinteelle? Ainakin hän kuoli koulunsa oven suuhun.
Kalmin jälkeen tuli historianopettaja Kim Kiuru. Hän näki rehtorin ruumiin, mutta häntä ei käsketty palaamaan takaisin sisään.
Kiurun jälkeen myös Auvinen kävi näyttäytymässä uudelleen ovella, ampumassa kaksi "viimeistä" laukaustaan.

Poliisille pari tiukkaa kysymystä: Kuka määräsi ulos päässeet palaamaan takaisin sisälle? Käskettiinkö myös rehtori Kalmi palaamaan?