Valtioenemmistöinen Stora Enso kertoi ensi vuoden suunnitelmistaan: Kemijärven sellutehdas ja Summan paperitehdas sekä Anjalan yksi paperikone suljetaan yhtiön "tuloskunnon parantamiseksi". Työpaikkoja menee tehtailta n. 1100 ja hallinnosta 300.
Laitoksia ei suljeta siksi, että ne olisivat olleet kannattamattomia. Ne eivät vain ole tuottaneet tarpeeksi katetta; yhtiö uskoo saavansa paremman kokonaistuoton tuotteittensa hinnannousun avulla.

Peruste on jokseenkin identtinen viimetalvisen pakkasjakson aiheuttaman sähköpulan kanssa. Silloinhan varavoimaloita ei ajettu ylös, koska sähköyhtiöt – valtioenemmistöinen Fortum etummaisena – laskivat saavansa paremman tuoton sähköpulan aiheuttaman hinnannousun avulla.

Tuo on ilmeisesti sitä kokoomuksen ylistämää "vastuullista markkinataloutta"; sanomatta on jäänyt vain, että vastuullisuus arvioidaan ainoastaan yhtiön osakkailleen tuottaman rahamäärän perusteella. Valtion sähköyhtiöille aikaisemmin asetetut tavoitteet, "edullisen energian tuottaminen suomalaisille ja teollisuudelle", ovat enää vääräoppista hapatusta. Se on korvattu globalisaation ensimmäisellä pääsäännöllä: "maksimaalinen taloudellinen hyöty asiakkaitten kustannuksella".

Kun MTV:n uutiset kysyivät PM Matti Vanhaselta valtio-omistajan ohjauksesta, ei se kuulemma ole mahdollista; "Se vain on nyt niin", Vanhanen perusteli enemmistöomistajan matalaa profiilia. "Yhtiön hallitus tekee itsenäisesti päätökset".
Toisin kuin Vanhanen on saatu uskomaan, nuo yhtiöitten hallitukset eivät ole itseohjautuvia organisaatioita; ne toteuttavat niitä strategioita ja tavoitteita, joita yhtiön enemmistöosakkaat niille asettavat. Omistajaa vastaan kapinoiva yhtiön hallitus voidaan vaihtaa yhtiökokouksen koollekutsumisajassa. Yleensä hallituksen jäsenet ymmärtävät vetää omat johtopäätöksensä paljon nopeamminkin.