Keskisuomalaisessa julkaistu uutinen kertoo Huhtiniemen kaivausten päättyneen - ainakin tältä kesältä.
Kaksi viikkoa siten tuskailin kirjoituksessani, kuinka ei löydy virallista tahoa, joka suostuisi kuulemaan vuoden 1944 silminnäkijäksi ilmoittautunutta tietojensa kertomiseen halukasta.
Se hyödytti sen verran, että kaivauksia johtava Mika Lavento otti yhteyttä ja sovimme tapaamisesta paikan päällä seuraavana päivänä. Vuoden 1946 karttojen ja nykyisen kaavan mukaan paikka saatiin yksilöityä ja paikan päällä käydenkin vielä tarkennettua +/- 10 metrin tarkkuudella. Edellyttäen, etteivät maavallit olleet maanvaihdoilla tms. syistä siirtyneet enempää. Sekin oli varmistettavissa vuonna 1936 kartoitusta varten tehdyistä ilmakuvauksista.

Tuota paikkaa ei sitten kaivettu. Ei vaikka Lavennon mukaan saman alueen oli muutama muukin osoittanut.
Laventokin tunsi nk. "perimätiedon", että ko. alueelta oli löydetty jopa pintaan nousseita luita. Samoin Viipurin valtauksen tiimoilla 20.6.1944 teloitetun 20. Pr:n kapteenin (nimi tiedetään) teloituksen ja kuinka ko. paikalle olisi vielä 1970-luvulla tuotu kukkia. Kapteenin hautapaikkaa ei tiedetä - ainakaan virallisilta hautausmailta ja sota-arkiston kaatuneitten luetelo ilmoittaa hänet "kadonneeksi".
Paikka siis tiedettiin, mutta kysyessäni Lavennolta mahdollista maatutkaamista, ei juuri tuota paikkaa kuulemma oltu tutkattu, eikä maatutkakaan kuulemma enää paikalla...

Kaivettu ei myöskään viereiseltä voimalinjalta pylvään numeron perusteella yksilöityä paikkaa. Kaivettiin kyllä toisesta kohdasta, ja sitten "korjattiin" virhe kaivamalla osoitetusta paikasta lapion piston verran ja julistamlla paikka tutkituksi; "ei löydetty mitään".
Myöskään sitä aluetta, mistä v. 1971 vesijohtotöissä löytyi luita, ei ole kaivettu.

Vaikuttaa siltä, että kaivauksia tehdään nk. verkonpaikkaajan menetelmällä: "etsii, etsii, vaan ei soisi löytävänsä."
Toki eroakin on: jos joku osoittaa verkonpaikkaajalle reiän, niin kyllä hän ainakin tarkastaa vihjeen oikeellisuuden. Kaivausten tekijät näyttävät välttelevän kohdan tutkimista.
Sisältyiköhän kaivausten toimeksiantoon tuollainen ohjaus? Ainakin Mika Lavennon lausunto - "Tarkoitus ei ollut etsiä toivottuja tai pelättyjä tuloksia" - viittaisi siihen suuntaan.

Lisäys 19.10.07   Aiheesta Keskisuomalaisen netipalstalla käyty keskustelu katosi tuon kirjoitukseni jälkeen.
Suoralla osoitteella se löytyy edelleen lehden sivuilta.