Hallitus tuli ulos tupokuorestaan Jyrki Kataisen suulla: Hallituksen potti kuntasektorin sopimuksiin on 150 miljoonaa euroa. PM Matti Vanhanen puolestaan vakuutti, että rahat ovat kehyksestä ja sitä ei revitä auki. Enempää ei heru.

Kokoomuksen vaalivoitto varmistui lupauksella tasa-arvotupoon osallistumisesta. Heti vaalin jälkeen tuo lupaus vaihtui ”pitkän aikavälin tavoitteeksi”.
Kuntasektorin palkkapotti on 17 miljardia euroa. Siitä hallituksen panostus on vajaa 1 %. Esimerkiksi perushoitajan n. 1.700 euron palkkaan siitä riittää 15 euroa.
Analogia Liisa Hyssälän eduskuntaan vieneeseen 400 euron eläkelupaukseen on identtinen, vaikkakin ministeri Hyssälän tarjoama 12 euroa onkin hiukan pienempi kuin ministeri Kataisen. Tuolla ”hyssälällä” – 3 euroa/v - eläkelupauksen lunastaminen vie noin 100 vuotta. Sinä aikana moni eläkeläinen ehtii jo kuolla. Nyt matalapalkka-aloille tarjotulla ”kataisella” – vai pitäisikö sanoa ”käteisellä” – tavoitteen toteutumista ennen moni perushoitaja ehtii eläkkeelle, jopa kuolla.

Siltä osin Katainen on oikeassa ”ainakin jotakin on yritetty tehdä” –lausunnollaan, ettei SDP:n 12-vuotisella hallituskaudella tehty tuonkaan vertaa. Mutta tyydyttääkö ”ettehän te aikaisemmin saneet tuonkaan vertaa” –selitys palkkauksensa korjaamisessa kokoomukseen turvautuneita äänestäjiä?