Yhdysvalloissa puhunut puolustusministeri Jyri Häkämies näki Suomella kolme turvallisuushaastetta: Venäjä, Venäjä ja Venäjä.
PM Matti Vanhanen puolestaan näki Häkämiehen puheessa "henkilökohtaista retoriikkaa" ja "painotuseroja Suomen linjan kanssa", presidentti Tarja Halonen "persoonallisuuksia" ja tarvetta muistuttaa ministereiden edustavan ulkomailla Suomea. Saatesanoikseen Halonen esitti toiveen, ettei esitettäisi asioita, jotka eivät vastaa yhteistä linjaa. Ex-UM Erkki Tuomioja arvioi Häkämiehen puheen aiheuttavan tarvetta selittää Suomen linjaa. Aivan väärässä Tuomioja ei ollutkaan, sillä puhe oli jo herättänyt ainakin kysymyksiä mahdollisesta uudesta linjasta.

Ei ollut ensimmäinen kerta, kun Häkämiehen "persoonalliset käsitykset" keikuttivat venettä. Samoinhan kävi hänen äskettäisellä Afganistanin matkallaan. Häkämiehen visiot niin aseiden luovuttamisesta Afganistainin taisteleville osapuolille kuin suomalaisten joukkojen määrästä ja tehtävän luonteestakin tyrmättiin suoraltaan. Eräiden arvioiden mukaan takaisin valtaan päässyt kokoomus on kaivanut kypäränsä esiin, Eero Heinäluoman mukaan edes sen nauhoja ei ole ehditty kiinnittää. Myös kokoomuksen nappulaliigasta on vihjailtu.
On vähintään mahdollista, että kokoomuksessa vallankahvaan tarttunut uusi sukupolvi hurmaantui ministeriposteistaan kuin nuoret varsat kevätlaitumelle pääsystä. Jotkut varsat ovat tavanomaista riehakkaampia ja oman voiman tunnossa myös ylilyöntejä syntyy. Yhteisessä pelissä on kuitenkin noudatettava yhteisiä sääntöjä, liian korkeasta kyynärpäästä pääsee jääkiekossakin jäähylle.
Nyt Häkämiehen presidentiltä saama "isällinen ohjaus" hieman ihmetyttää: Häkämies kertoi toimittaneensa puheensa etukäteen presidentille. Tuo "ohjaus" olisi ollut sopivinta antaa heti, ei vasta sen jälkeen, kun löysät olivat jo housussa.

Häkämiehen puheen ymmärtää kokoomuksen NATO-kantaa vasten. Ymmärrettävästi se turhauttaa, kun halu NATO:on on kova, mutta muut asiasta päättävät haraavat vastaan. Samalla on syytä ymmärtää myös asian toinen puoli: veren kaivaminen nenästä on hyvä keino saada verta nenästä. Kun nykyisessä tilanteessa ei Venäjällä ole mitään syytä hyökätä Suomeen - edes kokoomus ei ole sellaisia syitä väittänyt olevan -, niin Suomeen perustettavilla NATO-tukikohdilla pääsisimme varmimmin strategisten ensi-iskujen kohteeksi. Se ei liene kokoomuksen(kaan) tarkoitus, eihän? NATO-liitoksen aiheuttama Suomen turvallisuusaseman muuttuminen on kyllä niin selvä, että sen haluaminen viittaisi kokoomuksessa yhä vallitsevaan revanssihenkeen.