Turun Sanomien haastattelema valtioneuvos Harri Holkeri kertoi olleensa aikoinaan pääministerinä ajamassa presidentin suoraa kansanvaalia. Nyt hän näkee Suomen tilanteen muuttuneen niin paljon, että suorasta kansanvaalista voitaisiin siirtyä eduskunnan valitseman presidentin järjestelmään. Muutokset johtuvat Suomen EU-jäsenyydestä.
Samassa lehdessä haastateltu Timo Soini peräsi konkreettisia esimerkkejä siitä, mikä on muuttunut. Aiheellinen kysymys, jonka vastauksista minäkin olen kiinnostunut; vertaisin niitä EU-kansanäänestyksen edellä annettuihin selvityksiin.

Minusta vaikuttaa siltä, että muuttunut on etenkin sellainen, mihin EU:n ei pitänyt vaikuttaa - Soinin peräämät selvitykset vahvistaisivat tai kumoaisivat käsitykseni.
Markkaa ja itsenäistä talouspolitiikkaahan meillä ei enää ole, nettosaamisetkin ovat vaihtuneet n. 500 miljoonan euron - 3 miljardin mummonmarkan - vuotuisiksi nettomaksuiksi. Potti kasvaa edelleen.
Suomen puolustustakin hoidetaan ulkomailla "Kongojoen leiripäivillä" silloin ja sillä tavalla, kun Brysselissä nähdään tarpeelliseksi. Vastavuoroisesti oman alueemme puolustusta ollaan siirtämässä muiden maiden sotajoukkojen vastuulle.
Suomen perustuslakiin kirjattu eduskunnalle kuuluva riippumaton lainsäädäntäoikeuskin on vaihdettu velvollisuudeksi saattaa voimaan Brysselissä tehdyt päätökset.

Sikäli Holkeri näyttäisi olevan oikeassa, että jos/kun Suomen itsenäisyys ja itsenäinen päätösvalta on kutistettu täytäntöönpanovelvoitteeksi, pitäisi sen toteuttamiseen riittää nykyistä kevyempikin hallinto. Ensin pitäisi kuitenkin selvittää ne muutokset, mitkä puoltavat kevyempään organisaatioon siirtymistä. Oleellista on myös se, onko se sitä mitä haluttiin, ja halutaanko jatkaa samaan suuntaan.