Vihreiden puheenjohtaja työministeri Tarja Cronberg ehdotti siviilipalveluajan lyhentämistä 11 kuukauteen.
Cronberg ei näytä tietävän, että siviilipalveluksessa työvelvoite on 8 tuntia päivässä, 5 päivää viikossa. Varusmiehillä palvelusaika on 24 tuntia vuorokaudessa, 7 päivää viikossa. Kestoltaan rajalliset ilta- ja viikonloppuvapaat katkovat yhtämittaista palvelua jonkin verran. Palveluksen kokonaiskestoja vertaamalla siviilipalveluksen pitäisi almanakalla mitattuna olla noin kolminkertainen lyhimpään varusmiespalveluaikaan verrattuna. Vähintään 18 kuukautta

Mutta ehkä sotatutkija Cronberg haluaisikin testata Suomessa nk. sotilaallisen tyhjiön teoriaa. Teorian mukaanhan se täyttyy väistämättömästi. Sotilaallinen tyhjiö saataisiin syntymään lopettamaan aseellinen palvelus tekemällä siviilipalveluksesta riittävän paljon houkuttelevampi vaihtoehto kansalaisvelvoitteen suorittamiseen. Ehkä Cronberg on jo miettinyt sitäkin, mistä ilmansuunnasta tyhjiö täytetään.

Cronbergin lausuntoa on arvioitava myös PM Matti Vanhasen äskettäisen ministeriohjauksen kannalta. Vanhanenhan kehotti ministereitään välttämään kommentoimista toisten ministereiden vastuualueeseen kuuluvissa asioissa. Erityisesti tuli välttää keskeneräisten asioiden kommentoimista.
Siviilipalvelusajan lyhentäminen ei ilmeisesti ole enää keskeneräinen? Mutta miksi Cronberg kommentoi sitä puolustusministeri Jyri Häkämiehen sijasta?
Ja miksi ehdotus torjuttiin tuoreeltaan?

Poliittinen opportunismikaan ei ole ainakaan poissuljettua. Saattaa olla, että Cronberg pyrki katkaisemaan vihreiden kannatuksen laskun kannattajajoukkojensa ytimen kosiskeluun kohdistamallaan esityksellä. Sellaisena se jatkaa viherhome-hallituksen omaksumaa linjaa "lupauksista", joita ei ole tarkoituskaan toteuttaa; niillä vain kerrotaan hallituksen, tai ainakin yksittäisten ministerien "tahtotilasta", jota se noudattaisi jos ...
Kai tuokin riittää joillekin äänestäjille.