Vihreät ovat halunneet profiloitua erityisesti luonnon suojelijoina ja lapsiperheiden oikeuksien puolustajina. Jälkimmäisestä etenkin pienituloiset yksinhuoltajaperheet ovat olleet kesto-, jopa kiivailun aihe vihreiden naisedustajien EK-puheissa.

Halu hallitukseen ja virka-auton kyytiin kuitenkin ylitti nuo periaatteet. Aiemmin jyrkästi vastustettu koskien valjastus energiatuotantoon vaihtui hallitusohjelman kirjauksiin vesilain uudistamisesta ja vesivoiman tuntuvasta lisäämisestä. Kirjausten perusteella Kollajan ja Vuotoksen allashankkeet nytkähtivätkin jo uudelle kierrokselle. Ydinvoiman lisärakentamiseen vihreät jättivät muodollisuudeksi kutistuvan varauksen saada olla eri mieltä.
Lapsiperheitä vihreitten hyväksymässä menokehyksessä "muistettiin" mm. päivähoidon 0-maksuluokan poistamisella.

Vihreä maihari vaihtui mustaan pukuun ja kankainen olkalaukku nahkasalkkuun siinäkin, kun vihreät nimittivät työministeri Tarja Cronbergille valtiosihteerin. Vajaa vuotta aikaisemmin he vastustivat yksimielisinä valtiosihteereitten nimittämisiä. Saman mielenmuutoksen koki aikaisemmin myös kokoomus; ilmeisesti Ben Zyskowiczin tarkoittamia "osaavia ja päteviä ministereitä" ei kokoomuksestakaan löytynyt.

Uudet aatteet ja uudet vaatteet vaihdettiin paikallisellakin tasolla, kun Jyväskylän vihreät ryhtyivät Jouni Vauhkosen johdolla ajamaan turvelauhdevoimalaa luonnonsuojelu- ja pohjavesialueelle luonnonkauniiseen Keljonlahden rantamaisemaan. Voimalan alueella pesineet liito-oravatkin saivat muuttokäskyn sen tieltä.
Eivätkä Jyväskylän vihreät kovin pieneen voimalaan tyytyneetkään; siitä tehdään Suomen toiseksi suurin turvelauhdevoimala. Lähes Loviisan yhden ydinvoimayksikön kokoinen 450 MW:n kolossi. Kaupungista ei löydy riittävästi vastapainekuormaa sen tarpeisiin koko elinikänsä aikana, mutta laudevoiman tuotannossahan sitä ei tarvitakaan. Enprima Oy:n selvittämän hankesuunnittelun jälkeen koko vielä kasvoi 180 MWe:stä 205 MWe:iin mahdollisesti juuri Oulun 185 MWe-laitoksen ylittämiseksi. Lisäbonuksena saadaan tuplasti suurempi kuin savolaisilla; Kuopiossa on "vain" 95 MWe laitos.