Aamulehti jatkoi Stasi-listojen tapausta vertaamalla valtion asiamiehen nk. Rusi-oikeudenkäynnissä esittämiä selityksiä ministereille Ilkka Kanerva ja Anne Holmlund annettuihin selvityksiin. Ristiriita on ammottava. Jos valtionasiamies Aarno Arvela ei ole asianosaisena antanut oikeudelle väärää todistusta, että SUPO:lla on hallussaan nk. Rosenholz-aineisto - ainakin osia siitä -, niin ministereille on syötetty väärää tietoa, ettei kyseistä aineistoa ole. Seppo Nevalan sairaslomaillessa SUPO:n apupäällikkö Petri Knape ei halua kommentoida Aamulehden havaintoa. Arvela puolestaan on vahvistanut tietonsa SUPO-lähteisiksi.

Tuon Ex-DDR:n tiedustelupalvelu Stasin käyttämät ulkomaiset "tiedottaja" yksilöivän aineiston "korpitaival" alkoi DDR:n romahduksesta. Aineistosta ilmeisesti tienneet USA:laiset ottivat mahdollisimman suuren osan vartioimattomaksi jääneestä Stasi-arkistosta haltuunsa. Sittemmin he pyysivät Suomelta lupaa luovuttaa myös suomalaisia "tiedottajia" sisältävän aineiston saksalaisille. Silloinen sisäministeri Ville Itälä ja ulkoministeri Erkki Tuomioja asettivat ehdoksi, että aineisto on annettava tutkijoitten ja asianosaisten käyttöön. Tuon päätöksen paljastumisesta bloggasin reilut kaksi viikkoa sitten.
Nyt SM Anne Holmlundin julkisuuteen antaman selityksen mukaan SUPO:n Saksasta saamaa aineistoa koskee luovuttajan asettama jopa tuomioistuimia koskeva salassapitovelvoite. Sen ehdottomuutta Holmlund perusteli sillä, että salassapitoa rikkomalla Suomi ei mahdollisesti enää saisi ulkomaisilta tiedustelupalveluilta luottamuksellisia tietoja. Holmlund siis - ilmeisesti SUPO:n supatuksen perusteella - väittää, että aineiston Suomen asettamien julkisuusehtojen perusteella haltuunsa saanut Saksa voisi asettaa kyseiselle aineistolle Suomea velvoittavat tiukemmat salassapitoehdot. Selityksen ristiriitaa alleviivaa se, että aineisto on Saksassa tutkijoiden ja asianosaisten nähtävissä.

Sanonta "viisauden pelko on herran alku" on näköjään kuviteltuakin totuudenmukaisempi.

Lisäys 26.7.07   SUPO myöntää, että sillä on hallussaan nk. Rosenholz-aineiston tiedot.
SM Anne Holmlund puolestaan kiistää, että asiasta olisi "annettu missään vaiheessa ristiriitaista tietoa".
Hieman vajaa kuukausi sitten Iltalehti siteerasi Holmlundia sanatarkasti:
"Holmlundin mukaan suojelupoliisi ei ole vuoden 2000 neuvottelujen perusteella saanut aineistoa eikä ole näin ollen voinut sitä salata.
- Olennaista on, että Suomea koskevilta osilta nämä neuvottelut eivät johtaneet tulokseen ja näin ollen Suomi ei ole saanut mainittuja asiakirjoja ja tietoja haltuunsa, Holmlund sanoi."

Petri Knapen mukaan aineisto oli SUPO:n käytettävissä jo 1990 ja että "pääosin kaikki tiedot ovat olleet käytettävissä vuoteen 2000 mennessä".
SUPO siis neuvotteli vuonna 2000 aineistosta, joka sillä oli jo hallussaan, mutta neuvottelut eivät johtaneet tuloksiin!??!
Ainakin jos uskomme ministeri Holmlundia ja Knapea.