Sotilasvalassaan jokainen varusmiespalveluksensa suorittanut henkilö on sitoutunut:
"Minä tahdon kaikkialla ja kaikissa tilanteissa, rauhan ja sodan aikana puolustaa isänmaani koskemattomuutta, sen laillista yhteiskuntajärjestystä sekä valtakunnan laillista esivaltaa."

Jotakin toista maata, sen yhteiskuntajärjestystä tai esivaltaa - laillista tai laitonta - tuo ei koske. Niiden puolustamiseen eivät ainakaan sotilasvalan vannoneet ole sitoutuneet. Jos muitakin valoja on vannottu, niin miten varmistetaan, etteivät ne johda keskenään ristiriitaiseen tilanteeseen? Ja jos kuitenkin johtavat, niin suoritetaanko huutoäänestys vai jätetäänkö jokaisen itsensä omalta kohdaltaan päätettäväksi kumpaa/mitä valaa noudatetaan?
Tuota dilemmaa arvioitiin näköjään jo jatkosodan aikana. Ainakin Väinö Linna pani vanhaa rajaa ylittäneen Lahtisen toteamaan: "Ja tähän loppui sitten meitin oikeutemme. Meinaan tästä lähtien ollaan rosvoretkellä. Että sen tiedätte."

Olen itse vannonut joulukuussa 1967 Hämeenlinnan kirkossa mm:
"Lupaan käyttäytyä kunnollisesti ja miehekkäästi, totella esimiehiäni, noudattaa lakeja ja asetuksia sekä säilyttää hyvin minulle uskotut palvelussalaisuudet."

Valani ja Suomen voimassaolevan rikoslain 15 luvun 10 §:n mukaisen ilmoitusvelvollisuuden velvoittamana ilmoitan täten julkisesti sekä erikseen puolustusvoimain ylipäällikölle, Suomen pääministerille, puolustusministerille ja oikeuskanslerille, että tietooni on tullut hankkeita, joiden uskon tähtäävän suomalaisten sotilaiden käyttämiseen sotilaallisissa operaatioissa Suomen rajojen ulkopuolella ja vieraan valtion sotilasjohdon alaisuudessa ilman sotilasvalan tarkoittamaa isänmaan koskemattomuuden, sen laillisen yhteiskuntajärjestyksen sekä valtakunnan laillisen esivallan turvaamistarkoitusta. Tietooni on tullut myös hankkeita, joiden uskon tähtäävän Suomen eduskunnalle Perustuslain 3 §:n mukaan kuuluvan itsenäisen lainsäädäntäoikeuden loukkaamiseen.
Olen antamani valan nojalla valmis kertomaan valtakunnan laillisen esivallan edustajille kaiken asiasta tietämäni ja mahdollisesti myöhemmin tietooni tulevan.
Katson tällä ilmoituksella täyttäneeni valassa vannomani velvollisuuden ja vakuutan kieltäytyväni minulle mahdollisesti annetuista tehtävistä, jotka katson ristiriitaisiksi antamani valan kanssa.

Jyväskylässä 4.7.2007
Jorma Uski