SUPO:n haltuun joutuneitten Stasi- ja Rosenholz-aineistojen juttu sisältääkin kuviteltua dramaattisempia käänteitä.

Noin kuukauden takaisten tietojen mukaan USA pyysi Suomelta lupaa DDR:n romahdettua haltuunsa joutuneitten myös suomalaisia vakoilijoita koskevia tietoja sisältävien Stasi- ja Rosenholz-aineistojen luovuttamiseksi saksalaisille. Eräiden arvioiden mukaan aineisto sisältää tiedot n. 20 suomalaisesta "tiedottajasta".
Silloinen SM Ville Itälä ja UM Erkki Tuomioja vahvistavat asettaneensa ehdoksi, että aineisto on luovutettava myös suomalaisille tutkijoille ja asianosaisille. Ehto näyttää kelvanneen, koska aineisto luovutettiin saksalaisille ja se on annettu siellä ehdon mukaisesti tutkijoiden ja asianosaisten nähtäväksi.

Viimeisimmän tiedon - tai tarkkaan ottaen SUPO:n ja SM Anne Holmlundin selityksen - mukaan SUPO neuvotteli v. 2000 aineiston saamisesta myös Suomeen, mutta ne neuvottelut eivät kuulemma johtaneet tulokseen. SUPO:n ap.johtaja Petri Knapen mukaan tuo aineisto oli ainakin pääosiltaan jo SUPO:n hallussa ja sen luovuttaja, Knapen mukaan ulkomaalainen tiedustelupalvelu, oli määrännyt aineistolle täydellisen, jopa tuomioistuimia koskevan salassapidon.

Suomi oli siis Knapen ja Holmlundin mukaan saanut aineiston jo muuta kautta haltuunsa. Asia selittyy vain yhdellä tavalla: CIA:ssa on aiemmin tuntematon vuoto.
Kyseinen aineisto oli siis joutunut CIA:lta ulkopuoliselle valtiolle(?) ja sieltä edelleen SUPO:lle, eikä CIA:lla näyttänyt ainakaan vuonna 2000 SUPO:n kanssa käytyjen neuvottelujen aikaan olleen tietoa aineiston kulkeutumisesta jo SUPO:lle. Miksi ylipäätään olisi tarvinnut neuvotella aineistosta, joka jo oli neuvottelukumppanin hallussa?
SUPO puolestaan ei näköjään "muistanut" kertoa saaneensa jo aineiston haltuunsa. Toista osapuolta ehkä olisi kiinnostanut tieto, miten se oli jo joutunut SUPO:lle. Ehkä se kuitenkin nyt, melkoisen viipeen jälkeenkin, osaa olla kiitollinen myyrän paljastamisesta.

Vaihtoehtoinen selitys on, että SUPO:n ja SM Holmlundin selityksissä totuutta käsitellään nk. luovasti, viittaamalla suoraan CIA:n tietovuotoon.
Onkohan CIA kovinkaan kiitollinen maineensa mustaamisesta?