Päiväkotimaksujen 0-maksuluokan poistokaavailussaan kantojaan pyöristämään joutunut hallitus joutui myrskyn silmään myös 2-asteen opiskelijoiden vanhempien tulorajojen korottamisessa. Hallituksen esitys rajojen korottamiseksi 30%:lla marraskuun alusta sai saatesanoikseen sivistysvaliokunnan terveiset, että tulorajoista pitäisi pyrkiä vastaisuudessa eroon. Valiokunnan mietintöön sisältyykin kolme vastalausetta, joilla pyritään korottamaan rajoja hallituksen esittämää enemmän tai poistamaan ne kokonaan.
Myrskyn aiheutti kuitenkin hallituspuolue kokoomuksen Ben Zyskowicz, joka voimallisesti puolusti tulorajojen säilyttämistä. Niiden ulottumisesta myös keskituloisiin Zyskowicz ilmeisesti olisi valmis luopumaan ehdottamalla rajojen korottamista. Mutta sitähän hallituksen esitys juuri oli tekemässäkin, Ben Zyskowicz!

Hallituksen kompurointi jo alkumetreillään sai PM Matti Vanhasen tuskailemaan valmisteltavana olevien asioitten päästämistä julkisuuteen liian aikaisin. Vanhasen tuskaa ei ainakaan vähentänyt ulkomaankauppaministeri Paavo Väyrysen paljastus, että hallitus ei keskustele riittävästi.
Toisaalta Vanhanen moitti oopperan hallitusta sulkeutumisesta kuoreensa johtaja Erkki Korhosen eroasiassa. Ilmeisesti viranomaistoiminnan avoimuuden lisääminen ei pääministerin mielestä koske hallitusta?

Opposition vaientaminen hallituksen esitysten valmistelusta ei varmaankaan riitä, sillä näkemyseroja tulee riittämään hallituksen sisälläkin. Hallitusohjelmaan kirjatun vaalilain uudistaminen vesitettiin jo ohjelmassa vaatimalla esitykselle yksimielisyyttä. RKP ei tule hyväksymään sille epäedullista vaalialuemallia. Vihreät joutuivat tyytymään vain varaumaan saada olla eri mieltä ydinvoiman lisäämisestä. Kuudetta ydinvoimalaa on ilmoittautunut tavoittelemaan jo useampikin taho.
Lisää ongelmia tulee hallitusohjelmaan kirjatusta vesivoiman lisäämisestä. Klausuuli käynnisti ainakin Kollajan altaan uuden valmistelun ja Paavo Väyrysen kannanoton myös Vuotoksen rakentamisen puolesta. Vihreät ovat ilmeisesti toista mieltä. Kanhdella tuolilla istuijia tulee ilmeisesti olemaan muitakin kuin Ben Zyskowicz.