EU:n huippukokouksessa Brysselissä päästiin viimetunteina sopuun perussopimuksen uudistamisesta. Perussuopimusta ei kutsuta enää perustuslaiksi. Eikä se tule voimaan kaikissa EU-maissa; Britannia jätti perusoikeussopimuksen soveltamiseen varaumansa.
PM Matti Vanhanen kiirehti ilmoittamaan, että Suomen keskeiset tavoitteet toteutuivat.

Noita toteutuneita kysymyksiä ovat mm. komissaarien väheneminen nykyisestä 27:stä 17:aan sekä enemmistöpäätösten tulo osaksi EU-päätöksentekoa.
Suomi ei siis jatkossa saa omaa komissaaria. Ehkä komissaariemme Erkki Liikanen ja Olli Rehn toimintaan ollaan oltu niin pettyneitä, että koko komissaarinpaikasta luopuminen nähtiin jo tavoitteeksi.
Vuonna 2014 - optio vuoteen 2017 - sovellettaviksi tulevien enemmistöpäätösten kysymys on paljon ongelmallisempi. Suomen voimassaolevan perustuslain mukaan
"Lainsäädäntövaltaa käyttää eduskunta"
ja
"Kansanedustaja on velvollinen toimessaan noudattamaan oikeutta ja totuutta. Hän on siinä velvollinen noudattamaan perustuslakia, eivätkä häntä sido muut määräykset."

Tuon enemmistöpäätökset sisältävän perussopimuksen ratifioimisen jälkeen EU:n päätökset tulevat lakitasoisesti voimaan myös Suomen osalta vaikka koko eduskunta niitä yksimielisesti vastustaisi. Ristiriita on ilmeinen, joten perussopimuksen ratifiointi on samalla poikkeus noihin perustuslain säädöksiin.
Olenkohan ymmärtänyt pääministerin viestin oikein: Suomen perustuslaissa säädetyn eduskunnan lainsäädäntöä koskevan suvereniteetin murtaminen oli Suomen - tai ainakin pääministerin - keskeinen tavoite?